Κατρούγκαλος: Η Ελλάδα υπήρξε η σκηνή ενός κοινωνικού πειράματος

Συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standart, παραχώρησε ο υπουργόε Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «παρά τους αυστηρούς περιορισμούς που μας επιβάλλονται, οι μεταρρυθμίσεις μας βασίζονται στα ιδανικά μας και όχι σε διαταγές από έξω».

Απέρριψε τους ισχυρισμούς πως στην Ελλάδα οι μισθοί ήταν δυσανάλογα υψηλοί σε σχέση με την παραγωγικότητα, είπε πως το ύψος του μισθού πότε δεν ήταν το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι είναι στατιστικά αποδεδειγμένο πως οι Έλληνες εργάζονται πολύ περισσότερο από τους κατοίκους οποιασδήποτε άλλης χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι στην κυβέρνηση επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί, οι μεταρρυθμίσεις της βασίζονται στα ιδανικά της και όχι σε διαταγές από έξω και το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατα ψηφισθείσα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, πουμείωσε τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1%, όπως είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές, αλλά αντί να μειώσει τις συντάξεις κατέστησε δικαιότερο το σύστημα και ενοποίησε τις ρυθμίσεις για όλους τους ασφαλισμένους.

«Τα σκληρότερα μέτρα, τη φορολογική και τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η κυβέρνηση εφάρμοσε ήδη κατά την πρώτη χρονιά της διακυβέρνησης της, αλλά οι καρποί τους δεν είναι ακόμη εμφανείς και αναμένεται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα υπάρξει και πάλι ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και μετά θα υποχωρήσει η απογοήτευση των ανθρώπων, ενώ μακροπρόθεσμα πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ευρώπη», είπε.

Όπως είπε, η Ελλάδα υπήρξε η σκηνή για ένα κοινωνικό πείραμα, στο πλαίσιο του οποίου επιδιωκόταν μία ακραία μορφή του νεοφιλελευθερισμού, όπως στη Χιλή του Πινοσέτ. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «το πείραμα απέτυχε και η θεραπεία ήταν πιο θανατηφόρα από την ασθένεια, και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί ένα νέο πείραμα, που όμως είναι ένα κοινωνικό πείραμα».
Όσον αφορά τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Εργασίας απάντησε πως φυσικά υπάρχουν μεγάλες κοινωνικοπολιτικές διαφορές μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα ως προς τα δικαιώματα των μεταναστών, ωστόσο το αποφασιστικό ζήτημα αυτή την εποχή είναι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση και εκείνο που ενώνει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι η αντίθεσή τους στη νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Τέλος, για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό επεσήμανε πως αυτή δεν είναι αξιόπιστη, ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτή την κρίση δεν υπάρχουν εθνικές απαντήσεις.

Πηγή: skai.gr