Μήνυμα Τσίπρα σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για ανάγκη να κλείσει η διαπραμάτευση

Συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αντικείμενο την πορεία του προγράμματος στήριξης και των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς είχε στη Μάλτα ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε στους συνομιλητές του στοιχεία για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τους ενημέρωσε για τις εν εξελίξει επαφές με τους θεσμούς, επισημαίνοντας την ανάγκη να κλείσουν γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα που μπλοκάρουν την πρόοδο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Έχει υπάρξει πρόοδος» στις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης για την «οριστικοποίηση» των προαπαιτούμενων και των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, δήλωσε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς προσέθεσε πως το Eurogroup έχει ζητήσει από την ομάδα εργασίας του, το Euro-working Group, να συνεδριάσει εκ νέου «έως τις αρχές τις ερχόμενης εβδομάδας» προκειμένου να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποδέσμευση των 2 δισεκ. ευρώ.

«Επομένως, ελπίζουμε να δούμε την ολοκλήρωση αυτών των μέτρων μέσα στις επόμενες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το αυστηρό χρονοδιάγραμμα που έθεσαν ήδη από την Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Τσίπρας πάντως είχε στην Μάλτα και έναν πιο χαλαρό διάλογο με την γερμανίδα καγκελάριο, όταν η κ. Μέρκελ αστειεύτηκε πως η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα αν ηττηθεί στον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου με την Τουρκία που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του κ. Τσίπρα στη γείτονα.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα θα είναι... γερμανικό, καθώς η Εθνική Ελλάδος έχει γερμανό προπονητή.
Πηγή: skai.gr