Το κείμενο της Συνόδου Κορυφής: Όσα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να υπογραφεί η συμφωνία(upd)

Διαβάστε όλο το κείμενο της δήλωσης στα ελληνικά ΕΔΩ

Η  δήλωση της Συνόδου Κορυφής αρχίζει με αναφορά στην ανάγκη επανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης με τις ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενο για πιθανή μελλοντική συμφωνία σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα στήριξης από τον ESM. 

Η Ευρωομάδα θεωρεί δεδομένο και αναμένει ότι η Ελλάδα θα απευθύνει σε εύλογο χρόνο και στο ΔΝΤ αίτημα, για συνέχιση της στήριξης από τον Μάιο του 2016. Μάλιστα θέτει ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ώστε να δώσει το Eurogroup την έγκρισή του για το νέο πρόγραμμα στήριξης από τον ESM.


Η  Σύνοδος Κορυφής χαιρετίζει την δέσμευση των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν άμεσα / χωρίς καθυστέρηση ένα πρώτο πακέτο μέτρων. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τις 22 Ιουλίου, ( σσ: στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να αποπληρωθούν τα 3,5 δισ στην ΕΚΤ) και υπογραμμίζεται στην δήλωση ότι έχουν προσυμφωνηθεί πλήρως με τους θεσμούς.  

Ειδικότερα:
Η ελληνική Κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει και εφαρμόσει:
 
Μέχρι τις 15 Ιουλίου:
- Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.
- Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού συστήματος, στα πλαίσια ενός προγράμματος συνολικής αναδιαμόρφωσης του συνταξιοδοτικού.
- Την διασφάλιση της απόλυτης νομικής ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ).
- Την πλήρη εφαρμογή των διατάξεων της Συνθήκης για την Ανεξαρτησία, τον Συντονισμό και την Διακυβέρνηση εντός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και ειδικότερα να θέσει σε λειτουργία το  Δημοσιονομικό Συμβούλιο (σσ:προβλεπόμενο από τη Συνθήκη οργάνο), πριν την ολοκλήρωση του (νέου) Μνημονίου και την εισαγωγή μέτρων για ημι-αυτόματες περικοπές δημοσίων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων, πάντα κατόπιν διαβούλευσης με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου:

-Την  υιοθέτηση από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας των σχετικών διαδικασιών που θα ψηφισθούν από τη Βουλή, ως άνω, [...] ώστε να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης και να μειωθούν τα κόστη.

-Την ενσωμάτωση στην Ελληνική έννομη τάξη της BRRD (Οδηγία για την εξυγίανση και ανάκαμψη των τραπεζών) με υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην δήλωσή της η Σύνοδος καθιστά σαφές ότι μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα τέσσερα πρώτα μέτρα (μέχρι τις 15 Ιουλίου) και εγκριθούν από την Ελληνική Βουλή  όλες οι  δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης που καταγράφονται στην δήλωση, και μάλιστα αφού δώσουν την έγκρισή τους οι θεσμοί και η ευρωομάδα, τότε και μόνο μπορεί να δοθεί εντολή στους θεσμούς για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα (νέο) Μνημόνιο. Επιπλέον δε απατείται, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, να έχουν πληρωθεί και όλες οι προϋποθέσεις (που προβλέπονται) στο Άρθρο 13 της Συνθήκης για τον Μηχανισμό Στήριξης (ESM), οι οποίοι περιλαμβάνουν και αξιολόγηση

Περαιτέρω γίνεται εκτενής αναφορά στις προαναφερθείσες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τις οποίες καλείται να εγκρίνει η Βουλή και δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι πρέπει να υλοποιηθούν εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος. Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι πρόκειται για ελάχιστες απαιτήσεις και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και μόνο, χωρίς τίποτα να προδικάζει την επίτευξη συμφωνίας για νέο Μνημόνιο. Εφόσον συμφωνηθεί τελικά ένα νέο πρόγραμμα από τον ESM αυτό κοστολογείται στα 82-86 δισ.

Κυρίως οι δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης αφορούν σε:

-Μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος και αντιστροφή του δημοσιονομικού κόστους της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012

- Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων

- Ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), με δυνατότητα ισοδυνάμων

-Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (περιλαμβάνει συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις)

-Την δημιουργία του ανεξάρτητου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Το ταμείο θα βρίσκεται υπό την διαχείριση της ελληνικής κυβέρνησης και την εποπτεία των θεσμών : εκεί θα μεταφερθούν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, από τη ρευστοποίηση των οποίων αναμένεται να συγκεντρωθούν  50 δισ ευρώ εκ των οποίων θα αποπληρωθεί μέρος του χρέους. 25 δισ θα δοθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Περίπου το μισό των υπολοίπων 25 δισ θα προσφερθεί για επενδύσεις

Περαιτέρω καλούνται οι ελληνικές αρχές να εξομαλύνουν πλήρως την συνεργασία με τους θεσμούς, το οποίο περιλαμβάνει και συνεργασία επιτόπια στην Αθήνα (σσ: επιστροφή της τρόϊκας) 

Ειδική αναφορά γίνεται στην υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να ανακαλέσει/τροποποιήσει όλες τις νομοθετικές πράξεις που αντιτίθενται στα συμφωνηθέντα της 20ης Φεβρουαρίου, πλην του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση (σχετική αναφορά είχε κάνει και η Γερμανίδα Καγκελάριος στις δηλώσεις της.).

Αναφορικά με τις ενδιάμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας:
Η Σύνοδος κατέληξε ότι αυτές εκτιμώνται στα 7 δισ ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και σε ακόμη 5 δισ ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Στην δήλωση περιέχεται σαφής αναφορά στις ελληνικές ευθύνες για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων: "Οι κίνδυνοι της μη ταχείας ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων βαρύνουν πλήρως την Ελλάδα", υπογραμμίζεται.

Σχετικά με τις τράπεζες και τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει ο χρηματοπιστωτικός τομέας της χώρας, προβλέπεται δημιουργία αποθεματικού ασφαλείας ύψους 10 έως 25 δισ ευρώ, εκ των οποίων τα 10 πρώτα δισ θα είναι άμεσα διαθέσιμα.

Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους (σσ:κλασικό κούρεμα). Ωστόσο καταγράφησαν στην δήλωση οι ανησυχίες της Συνόδου για την βιωσιμότητα του χρέους, η οποία περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Ευρωομάδα θα είναι σε ετοιμότητα για λήψη πιθανών πρόσθετων μέτρων

Τέλος, γίνεται εκ νέου αναφορά στο ζήτημα των επενδύσεων, όπου αναμένεται με συνεργασία Επιτροπής και ελληνικών αρχών να διοχετευθούν συνολικά 35 δισ από διάφορα προγράμματα, ενώ 1 δισ θα αποδεσμευθεί άμεσα, ως έκτακτο μέτρο για την τόνωση του τομέα. 

Διαβάστε όλο το κείμενο της δήλωσης στα ελληνικά ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr - Μάιρα Μπάρμπα