Την Αθήνα θα επισκεφθεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα ομόλογό του, Γιάννη Στουρνάρα, είχε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε πως η Αθήνα έχει ήδη πετύχει πολλά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας ωστόσο πως «υπάρχει ακόμα ένας ανηφορικός και μακρύς δρόμος» για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές».

«Στην Ελλάδα είναι ορατές οι πρώτες επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό και τις εξαγωγές. Σιγά σιγά διαγράφεται το περίγραμμα ενός πιο σταθερού οικονομικού μέλλοντος.

»Ο κυβερνητικός συνασπισμός ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά έχει επιτύχει να οδηγήσει με ασφάλεια το ελληνικό πλοίο εν μέσω τρικυμίας και έχει ήδη επιτύχει να διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου των μεταρρυθμίσεων. Για το λόγο αυτό, εκφράζουμε τον πλήρη σεβασμό μας στον ελληνικό λαό και υποβάλλουμε τα σέβη μας στην ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει η ανακοίνωση του Βερολίνου.

«Ένα είναι σίγουρο: Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου με μεγάλη επιτυχία. Αλλά υπάρχει ακόμη ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Η τρόικα και οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην Ελλάδα τη βοήθεια τους», συνεχίζει ο κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν, πέρα από τη συνεπή συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, να δοθεί προτεραιότητα στην ώθηση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως των νέων.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τον Γερμανό υπουργό να επισκεφθεί την Αθήνα, πρόσκληση η οποία έγινε δεκτή, με τη γερμανική πλευρά να θέτει ως βασικό θέμα συζήτησης το πώς θα επεκταθεί και στην Ελλάδα το πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποφασίστηκε πρόσφατα για την Ισπανία.

Οι πρώτες επαφές για τον σχεδιασμό του εν λόγω προγράμματος θα γίνουν στο περιθώριο του επερχόμενου Eurogroup και ECOFIN, στις 20 και 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Το ισπανικό πρόγραμμα προβλέπει τη δανειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από την κρατική γερμανική τράπεζα επενδύσεων KfW, με ευνοϊκούς όρους.

Περισσότερες πληροφορίες για το ελληνικό ενδιαφέρον και το ισπανικό πρόγραμμα ΕΔΩ
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ