Χ. Κλίντον: Η Ελλάδα μπαίνει σε θετικό δρόμο

«Χαίρομαι που είστε μαζί μας, σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως είπε ο κ. Παπούλιας «σας δεχόμαστε με χαρά, καθώς διατηρούμε ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και υπάρχει μία μεγάλη ανθρώπινη γέφυρα ανάμεσά μας, αυτή των Αμερικανών πολιτών με ελληνική καταγωγή. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια του προέδρου Ομπάμα, για τις ειδικές παρεμβάσεις του για το θέμα της κρίσης».

Αναφερόμενος στην κρίση, ο πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι είναι αντιμετωπίσιμη.

Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία του Έλληνα Προέδρου και τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

«Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή. Είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών μας. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουμε παλαιές ρίζες, αλλά αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι η σχέση μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού λαού και η πολύ ισχυρή και δυναμική ελληνοαμερικανική Κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει τόσο σημαντικά εμπλουτίσει και τα δύο έθνη μας.

Συμμερίζομαι την αισιοδοξία σας ότι παρά τους δύσκολους καιρούς και τις σκληρές αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν η Ελλάδα είναι τώρα σε ένα δρόμο που θα είναι πολύ θετικός σε ό,τι αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία της. Κάποιες επώδυνες θυσίες θα είναι απαραίτητες, αλλά έχω μεγάλη αισιοδοξία στην αντοχή και την ευφυία του ελληνικού λαού. Είμαι εδώ λοιπόν για να δώσω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στήριξης για όλη τη δύσκολη δουλειά που σας περιμένει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση με Ευάγγελο Βενιζέλο

Η αμερικανική κυβέρνηση και η ίδια η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια συνολική εθνική αφήγηση γι’ αυτά που κάνει και για τις προοπτικές που υπάρχουν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με την Χίλαρι Κλίντον.

Όπως είπε είχαν μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, ουσιαστική συζήτηση επί των λεπτομερειών, αλλά πάντα με πολιτική προσέγγιση.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς οι ΗΠΑ έχουν καθοριστικό ρόλο στο ΔΝΤ, αλλά και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Είπε ακόμα, ότι οι ΗΠΑ «αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει. Σημειώνουν δε και το παραμικρό επίτευγμα, το παραμικρό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι «είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος», σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας.

«Στόχος πάντα είναι η ανάπτυξη, στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, στόχος είναι να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση της ως μία ανταγωνιστική χώρα μέσα στην ΕΕ και μέσα στην παγκόσμια αγορά», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Συνάντηση με Σταύρο Λαμπρινίδη

Νωρίτερα η κα. Κλίντον συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογο της Σταύρο Λαμπρινίδη. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι εκτιμά τη δουλειά του κ. Παπανδρέου.

«Συμπαραστεκόμαστε στην Ελλάδα ώστε κάποια στιγμή να επανέλθει η οικονομία της χώρας σε ανταγωνιστικό επίπεδο», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την προθυμία της να φιλοξενήσει τις συμμαχικές δυνάμεις στη Σούδα και σε άλλους χώρους κοντά στη Λιβύη.

Ο κ. Λαμπρινίδης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ τις δύσκολες στιγμές στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας. Θα διαψεύσουμε όσους ποντάρουν στην κατάρρευση της χώρας, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι η λύση είναι εφικτή και προϋποθέτει πολιτική βούληση από την πλευρά της Άγκυρας.

Συνάντηση με Γιώργο Παπανδρέου

Παράλληλα, η κα. Κλίντον συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στον οποίο μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς της οικογένειάς της.

Η αμερικανίδα υπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πίνακα ζωγραφικής του Θεόδωρου Στάμου «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί» που κοσμεί το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου για την συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ στον αποψινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου εναντίον της Ιαπωνίας, δήλωσε ενθουσιασμένη και σημείωσε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κόρη της Τσέλσι, θα βρίσκονται στο γήπεδο στη Φρανκφούρτη, για να υποστηρίξουν την ομάδα τους.

Η ίδια, είπε, θα παρακολουθήσει τον αγώνα από την Αθήνα και ανέφερε ότι το παιχνίδι ΗΠΑ-Βραζιλίας το παρακολούθησε με ιδιαίτερη αγωνία με τον σύζυγό της και ήταν, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το καλύτερο που έχει δει.

Η κα. Κλίντον τη Δευτέρα θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή: skai.gr