Κλείσιμο

Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Δεν ισχύει, λένε πηγές του υπουργείου Πολιτισμού

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια

Κοντά σε μια συμφωνία που θα άναβε το «πράσινο φως» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, βρίσκονται Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Kathimerini.gr, πηγές του υπουργείου Πολιτισμού διέψευσαν το ρεπορτάζ του Bloomberg, λέγοντας ότι δεν ισχύει.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία που θα επέτρεπε την επιστροφή με την πάροδο του χρόνου, στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής ανταλλαγής θα αποτελέσει το τέλος μιας μιας διαμάχης που χρονολογείται από το 1800. 

Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια. Σε αντάλλαγμα, το μουσείο του Λονδίνου θα λάβει άλλα αντικείμενα ως «δάνειο» και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη επισημαίνει το δημοσίευμα με την συμφωνία να μην έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, σύμφωνα με πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους, σημειώνοντας ότι η υλικοτεχνική υποδομή της μετακίνησης των έργων είναι επίσης εξαιρετικά περίπλοκη.

Μια συμφωνία θα έλυνε μια διαμάχη που ταλαιπωρεί τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832 και η οποία, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου, απειλούσε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλο ένα επίπεδο στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή που σύναψε πέρυσι η Ελλάδα η οποία όριζε όρι η Ελλάδα θα ανακτούσε 161 αρχαία αντικείμενα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Αυτή η συμφωνία, η οποία περιελάμβανε επίσης ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, προβλέπει ότι τα μαρμάρινα έργα που συλλέγονται από έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο θα επιστρέψουν σταδιακά στην Ελλάδα αφού εκτεθούν στο Met μαζί με άλλα έργα που κάνουν το αντίστροφο ταξίδι, σε μια μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2048.

Πηγή: skai.gr