Τα... φύλλα του Κώστα Σκρέκα στην ενεργειακή παρτίδα πόκερ

Η ελληνική πλευρά είναι ιδιαιτέρως δραστηρία λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο, καθώς φαίνεται ότι έχει προσυπογράψει μια άλλη επιστολή την οποία διακινούν Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία και Μάλτα

του Χρυσόστομου Τσούφη

Όλα τα χαρτιά του στο τραπέζι έβαλε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την επιστολή του στην Κομισιόν, ζητώντας τη δημιουργία ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για την ενεργειακή κρίση, εν όψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας στην επιστολή του ζητά το ταμείο -που αποστολή του θα είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην ενέργεια- να θωρακιστεί με 80 δισ. ευρώ μέσω ενός δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το δάνειο αυτό θα μπορεί να εξυπηρετείται -σύμφωνα με την ελληνική πρόταση- με τα έσοδα από ένα τέλος 10€/Mwh που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά το τέλος αυτό -εφόσον υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί η Αθήνα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα το επιβάλει- θα μπορούσε δυνητικά να αποφέρει 9 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο ειδικό αυτό ταμείο θα κατευθύνονται στην στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε πράσινες επενδύσεις και επενδύσεις υποδομών που θα επιταχύνουν την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η ελληνική πλευρά είναι ιδιαιτέρως δραστηρία λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο, καθώς φαίνεται ότι έχει προσυπογράψει μια άλλη επιστολή την οποία, σύμφωνα με το Reuters, διακινούν Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία και Μάλτα, με την οποία ζητείται από τις Βρυξέλλες να καταθέσουν άμεσα πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη από οποιαδήποτε πηγή.

Είναι άγνωστο ακόμη πώς θα αντιδράσει η Κομισιόν, δεδομένου ότι υπάρχει κι ένα άλλο μπλοκ χωρών, με κύριους εκφραστές την Γερμανία, την Ολλανδία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο, που αντιδρούν, καθώς θεωρούν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα υπονόμευε την δυνατότητα της Ευρώπης να εξασφαλίσει φυσικό αέριο από άλλους, αξιόπιστους προμηθευτές.

Όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα θα διακδικήσει να πραγματοποιηθούν οι μικρότερες δυνατές αλλαγές στον μηχανισμό ανάκτησης κερδών που ήδη εφαρμόζει με σημαντικά αποτελέσματα.

Η πρώτη ελληνική ένσταση έχει να κάνει με το ύψος του πλαφόν στα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που προτείνει η Κομισιόν -σύμφωνα με πληροφορίες στα 180€/Mwh- το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από το ελληνικό, εφόσον υιοθετηθεί στην προτεινόμενη μορφή θα σημαίνει απώλεια σημαντικών πόρων.

Η δεύτερη ελληνική ένσταση έχει να κάνει με την προωθούμενη εξαίρεση από το συγκεκριμένο πλαφόν των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Εδώ πάντως η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη τα μέτρα της ανακοινώνοντας το τέλος των 10€/Mwh στους παραγωγούς φυσικού αερίου.

Επιπλέον η Αθήνα είναι κατά της υποχρεωτικότητας της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 5% στις ώρες αιχμής καθώς και είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί - αφού δεν έχουν όλοι οι χρήστες εγκατεστημένους έξυπνους μετρητές - αφετέρου έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση στις βιομηχανίες.

Με δημόσιες δηλώσεις τόσο του κ. Σκρέκα όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόνου, η κυβέρηση έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα εφαρμόσει την εισφορά αλληλεγγύης 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων , έστω και 'νερωμένη', αφού με τα τωρινά δεδομένα αφορά μόνο τα κέρδη το 2022 που υπερβαίνουν κατά 20% τον μέσο όρο των κερδών στις τελευταίες τέσσερις φορολογικές χρήσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2018 και όχι τρεις σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές.

Η Κομισιόν αναμένεται σε λίγες ώρες να σημάνει την έναρξη της «ενεργειακής παρτίδας πόκερ» ανακοινώντας ένα ακόμη πλαίσιο προτάσεων.

Και στη συνέχεια το παιχνίδι θα αρχίσει.

Πηγή: skai.gr