Νέο σκληρό παζάρι για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης

Στη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί, την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο στενότερης δημοσιονομικής ένωσης της Ευρωζώνης που θα παρουσιάσει ο γαλλογερμανικός άξονας στη σύνοδο κορυφής της 8ης -9ης Δεκεμβρίου.

Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι όροι που θέτει η Γερμανίδα καγκελάριος -και αποδέχεται ο Γάλλος Πρόεδρος- είναι αρχικά η αυστηροποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, με την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ να τοποθετεί το όριο του ελλείμματος από το 3% στο 2%.

Για τους παραβάτες θα προβλέπονται αυτόματες κυρώσεις, όπως η διακοπή της χρηματοδότησης από τα κοινοτικά ταμεία, ενώ ένα τρίτο σημείο είναι ο έλεγχος των προϋπολογισμών από το Eurogroup, καθώς κάθε χώρα θα έχει αναλάβει να κατοχυρώσει νομικά το λεγόμενο «φρένο» χρέους και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Θα προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής της Κομισιόν ή χώρας - μέλους κατά άλλης χώρας - μέλους που συστηματικά παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Εξετάζεται επίσης η τοποθέτηση Επιτρόπου Σταθερότητας με δυνατότητα ακόμη και ακύρωσης των εθνικών προϋπολογισμών.

Οι Γερμανικές προτάσεις απαιτούν αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης την οποία πρέπει να αποδεχτούν και τα 27 μέλη της ΕΕ ακόμη κι αν εφαρμοσθούν μόνο από τα μέλη της Ευρωζώνης.

Αν οι γερμανογαλλικές προτάσεις γίνουν αποδεκτές, τότε το Βερολίνο θα μπορούσε να συζητήσει την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ και την εφαρμογή των ευρωομολόγων.

Προς το παρόν πάντως, η απάντηση -όπως την επανέλαβε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα Neuer Passauer Presse- είναι κατηγορηματικά «όχι».«Η Γερμανική οικονομία θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες της αν παρείχε εγγυήσεις για τα χρέη όλων των κρατών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το παζάρι πάντως αναμένεται να είναι σκληρό αν ληφθεί υπ' όψιν ότι ο Νικολά Σαρκοζί απέτυχε την Παρασκευή να πείσει τον Ντέιβοντ Κάμερον να ενστερνιστεί την ανάγκη αλλαγής της Συνθήκης.

Αντίθετοι σε εκχώρηση κυριαρχίας Ολλανδία - Αυστρία

Την ίδια στιγμή - μετά τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρούτε - και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωνε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να εκχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες. «Αν εγκαταλειφθεί το κυριαρχικό δικαίωμα επί των προϋπολογισμών και προκύψει μια ευρωπαϊκή ένωση όπως οι ΗΠΑ, τότε αυτό μπορεί να γίνει μόνο με δημοψήφισμα. Δεν βλέπω όμως κάτι τέτοιο για τους επόμενους μήνες. Κάτι τέτοιο απαιτεί πολυετή διαδικασία».

Σκληρή κριτική από Ντελόρ και Σμιτ


Αυστηρή κριτική άσκησε και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, αποδίδοντας την κρίση στους λανθασμένους χειρισμούς των Ευρωπαίων πολιτικών που απέτυχαν να δουν τις ανισορροπίες των οικονομιών των κρατών μελών.

Βολές και από το εσωτερικό της Γερμανίας με τον πρώην καγκελάριο Σμιτ να δηλώνει ότι η πολιτική που ακολουθεί το Βερολίνο - παρόμοια με αυτή λίγο πριν το Α' παγκόσμιο πόλεμο - οδηγεί σε απομόνωση της γερμανίας από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης