Εξαγορά δανείων 53 δισ. από το πρώτο Μνημόνιο εξετάζουν οι εταίροι για το χρέος

Την εξαγορά των δανείων διάσωσης που δόθηκαν στην Ελλάδα κατά το πρώτο Μνημόνιο εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι προκειμένου να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg.

Το ζήτημα φέρεται να τέθηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν χθες Τετάρτη συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει θέσει την βαθιά ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ως προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά την τηλεδιάσκεψη εξετάστηκαν τρία σενάρια ελάφρυνσης του χρέους.

Η πρώτη πιθανή λύση προβλέπει ακριβώς την εξαγορά των διμερών δανείων στήριξης που δόθηκαν στην Ελλάδα το 2010 και το 2011 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ο ESM στη συνέχεια θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, ώστε να μειωθεί το κόστος αποπληρωμής και εμμέσως να επιτευχθεί ελάφρυνση του βάρος του χρέους. Τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου ανέρχονται σε 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg, τα μέλη της ευρωζώνης που δεν έλαβαν μέρος στην πρώτη διάσωση της Ελλάδας εξέφρασαν επιφυλάξεις για την εξαγορά δανείων από τον ESM, καθώς αυτή η κίνηση θα αύξανε την έκθεσή τους σε ελληνικά δάνεια.

Το δεύτερο ενδεχόμενο που εξετάστηκε προβλέπει την εξαγορά των δανείων που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το ΔΝΤ και τη μεταφορά τους στον ESM, ο οποίος και σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να προσφέρει καλύτερους όρους αποπληρωμής.

Η τρίτο σενάριο προβλέπει επιμήκυνση των δανείων και μείωση των επιτοκίων τους.

Οι πηγές του Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επισήμαναν ότι η συζήτηση της Τετάρτης έγινε σε τεχνικό επίπεδο και δεν ελήφθη καμία απόφαση.

Οι δυνατότητες ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να συζητηθούν στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης.
Πηγή: skai.gr