Eurogroup: Στα μέσα Μαΐου η εκταμίευση της πρώτης δόσης για Κύπρο

Πολιτική έγκριση στη συμφωνία μεταξύ της τρόικα και της Κύπρου έδωσαν την Παρασκευή που υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του σώματος, οι υπουργοί «είναι πεπεισμένοι πως η αποφασιστική δράση, σε συνδυασμό με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα του μνημονίου, θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε έναν βιώσιμο δρόμο, με βάση τα υγιή δημοσιονομικά, την ισορροπημένη ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Κατόπιν όλων αυτών, το Eurogroup σημειώνει πως το κυπριακό μνημόνιο μπορεί πλέον να τεθεί προς συζήτηση στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της νομισματικής ένωσης, προκειμένου να δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για τη διάσωση της Μεγαλονήσου.

Το κόστος διάσωσης της Λευκωσίας θα ανέλθει στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 9 αναμένεται να δοθούν από τον ευρωπαϊκό μόνιμο μηχανισμό ESM. Το υπόλοιπο 1 δισεκατομμύριο αναμένεται να εκταμιευθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μολονότι η συμμετοχή του Ταμείου δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Το σχέδιο χρηματοδότησης της Κύπρου αναμένεται να εγκριθεί από τη διοίκηση του ESM έως τις 24 Απριλίου, ενώ η πρώτη δόση είναι προγραμματισμένο να εκταμιευθεί στα μέσα Μαΐου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ΟΝΕ.

Τέλος, το Eurogroup σημειώνει πως αναμένει την τελική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που δόθηκε στην Λευκωσία το 2011.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ