Βάιντμαν: «Ανοιχτό» ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν σε άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από τις άλλες χώρες για να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και συμπλήρωσε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι «ανοιχτό», καθώς ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους δεν θα επίλυε τα προβλήματα χωρίς μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βάιντμαν δεν χρειάζονται βιασύνες στη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη καθώς αυτό θα απαιτούσε τη δημιουργία ενός μηχανισμού αναδιάρθρωσης των τραπεζών με χρηματοδότηση από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα. Ενας τέτοιος μηχανισμός «θα πρέπει να χρησιμοποιεί εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους μόνο συμπληρωματικά ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις», διευκρίνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Οι τραπεζικοί κίνδυνοι που απορρέουν από το παρελθόν, ξεκαθάρισε,
θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από τα κράτη-μέλη, υπό την ευθύνη των οποίων δημιουργήθηκαν. Είναι δουλειά των χωρών να διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινδυνεύει να κάνει παραχωρήσεις στον βασικό της στόχο που δεν είναι άλλος από τη σταθερότητα των τιμών, με την ανάληψη της εποπτείας των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Πηγή: skai.gr