Αξιολόγηση διεθνούς συμμετοχής για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων

Επίσημη διερευνητική επιστολή απέστειλε η κυβέρνηση σε τουλάχιστον 60 υπουργούς Οικονομικών, αλλά και σε ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων (π.χ. τράπεζες), για να αξιολογηθεί η διεθνής συμμετοχή στα ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το σχέδιο ανταλλαγής των κρατικών τίτλων, το οποίο περιλαμβάνεται στο δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο προς τη χώρα.

Σε επιστολή που αναρτήθηκε και στο ΧΑ, σημειώνεται ότι θα πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων ωρίμασης 2014 ή 2020, για να προχωρήσει το σχέδιο. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ως προς τα όρια αυτά (ή οποιοδήποτε από αυτά), η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει με οποιοδήποτε τμήμα της συναλλαγής που περιγράφεται στην επιστολή, εφόσον κριθεί ότι η συνολική συνεισφορά των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που προκύπτει από τη συναλλαγή είναι ανεπαρκής για να επιτρέψει στον δημόσιο τομέα να υποστηρίξει το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για το εάν οι προθέσεις των τραπεζών και των άλλων ιδιωτικών κεφαλαίων που θα συμμετάσχουν είναι τέτοιες, που να καλύπτεται το όριο των 135 δισ. ευρώ που έχει τεθεί εξ αρχής στο «πακέτο» ανακύκλωσης του χρέους. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν, έστω και ανεπισήμως, ότι θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν. Οι προθέσεις στο εξωτερικό δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως και έχει τεθεί ως χρονικό όριο η 9η Σεπτεμβρίου για να δοθούν απαντήσεις. Εάν στην καταληκτική ημερομηνία δεν έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 135 δισ. ευρώ σε συμμετοχή στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους, τότε τα τρία σκέλη του «πακέτου» (δάνεια, ανακύκλωση χρέους, αποκρατικοποιήσεις) θα πρέπει να ανασχεδιασθούν από την κυβέρνηση.

Με βάση το Σύμφωνο Κατανόησης (MoU) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων από τους ιδιώτες (PSI), επεκτείνονται οι λήξεις των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα έως και το 2024 για τις τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές.

Για μία επιλογή μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν έως τα τέλη του 2013. Πρόκειται για την ανταλλαγή των υφιστάμενων σε νέα 15ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

Oι άλλες τρεις επιλογές είναι οι παρακάτω:
• Ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και το κεφάλαιο των νέων χρεογράφων εγγυημένο στη λήξη με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγησης «ΑΑΑ».

• Ανταλλαγή των υφιστάμενων με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62%. Το κεφάλαιο του 30ετούς ομολόγου στη λήξη θα είναι εγγυημένο πλήρως με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».

• Μετακύλιση των ομολόγων όταν λήγουν σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%. Το κεφάλαιο των νέων ομολόγων στη λήξη θα είναι εγγυημένο με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Την Παρασκευή το απόγευμα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών, με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γιώργο Ζανιά, να συμμετέχει από ελληνικής πλευράς), για το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία, προκειμένου να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σχήμα προς τη χώρα μας. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχισθούν και την επόμενη εβδομάδα, αλλά εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Πηγή: skai.gr