Κλείσιμο

Μιανμάρ: Χωρικοί έσκαψαν «σκαλοπάτια» σε λάκκο για να σώσουν 4 παγιδευμένους ελέφαντες

Τέσσερις άγριοι ελέφαντες, παγιδευμένοι επί ώρες σε έναν λάκκο γεμάτο με λάσπη, κατάφεραν τελικά να απελευθερωθούν, υπό τις ζητωκραυγές των χωρικών που έσκαψαν μια δίοδο διαφυγής για να τους σώσουν.

Οι χωρικοί στην Πολιτεία Ρακίν, στη δυτική Μιανμάρ, συνήθως αποφεύγουν τους ελέφαντες, όταν τυχαίνει να τους συναντήσουν στο δάσος. Φοβήθηκαν όμως ότι τα παχύδερμα θα πέθαιναν αν παρέμεναν σε αυτήν την τρύπα.

Σε ένα βίντεο διακρίνονται τα τέσσερα ζώα να αγωνίζονται να πατήσουν στη γλιστερή πλαγιά, στην οποία οι κάτοικοι του χωριού έσκαψαν «σκαλοπάτια» για να τα βοηθήσουν. Τελικά όλοι οι ελέφαντες βγήκαν έξω – ο τελευταίος μάλιστα στράφηκε προς στιγμή προς τους χωρικούς που τους παρακολουθούσαν, αλλά στη συνέχεια ακολούθησε το κοπάδι του.

«Τους σώσαμε επειδή ξέρουμε ότι οι ελέφαντες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σε όλον τον κόσμο και αποτελούν μέρος της εθνικής κληρονομιάς μας», εξήγησε ο 40χρονος Ζάου Πιο Ταν. «Ήταν τόσο χαριτωμένοι, για αυτό όλοι στο χωριό μας ήρθαν να τους σώσουν τη ζωή», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές πώς κατέληξαν οι ελέφαντες στον λάκκο.

Στην Πολιτεία Ρακίν απομένουν σήμερα μερικές εκατοντάδες ελέφαντες, ενώ πριν από κάποιες δεκαετίες ο αριθμός τους ανερχόταν σε πολλές χιλιάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ