Koπεν-χάσμα για το κλίμα

"Κοπεν-χάσμα" μεταξύ των ηγετών που συναθροίστηκαν στην Κοπεγχάγη, και της παγκόσμιας κοινής γνώμης που έτρεφε υψηλές προσδοκίες για μια ουσιαστική δεσμευτική συμφωνία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, καταγράφηκε στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα ολοκλήρωσε το Σάββατο τις εργασίες της λίγο μετά τις 15.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Ελλάδος) ύστερα από συζητήσεις 13 ημερών, και τα συναισθήματα από τη συμφωνία ήταν από ανάμικτα έως αρνητικά.

Στη -μη δεσμευτικού χαρακτήρα- πολιτική συμφωνία για το κλίμα, δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένες μειώσεις των εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου, κάτι που αποτελούσε αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Πριν αναχωρήσει πάντως από τη Δανική πρωτεύουσα ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για ένα "πρωτοφανές γεγονός".

"Για πρώτη φορά στην ιστορία, όλες οι μεγάλες οικονομίες συγκεντρώθηκαν για να αποδεχθούν ότι έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής", είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

"Αυτό που καταφέραμε να συμφωνήσουμε σήμερα υπολείπεται από τις προσδοκίες μας, αλλά... ήταν η μόνη διαθέσιμη συμφωνία", αναγνώρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπήρξαν ακόμα πιο αυστηρές για τη συμφωνία της διάσκεψης, η οποία "μαγειρεύτηκε" την τελευταία στιγμή ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική.

"Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη", δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης. Η Γρινπίς και η WWF υπήρξαν εξίσου επικριτικές για τη διάσκεψη που είχε γεννήσει τόσες ελπίδες.

Αυτό που καταφέραμε να συμφωνήσουμε σήμερα υπολείπεται από τις προσδοκίες μας, αλλά ήταν η μόνη διαθέσιμη συμφωνία

"Η έκβαση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης έχει τόσο μεγάλες τρύπες, ώστε θα μπορούσε να τις διασχίσει κανείς με το (σ.σ αεροπλάνο του αμερικανού προέδρου) Air Force One", παρατήρησε ο νοτιοαφρικανός επικεφαλής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού, ο οποίος δήλωσε "βαθιά απογοητευμένος".

Υπερασπιζόμενοι τη συμφωνία της Κοπεγχάγης αμερικανικοί πολιτικοί κύκλοι επανέλαβαν τη δήλωση του Ομπάμα ότι η συμφωνία έκανε αποδεκτή την έκκληση του επιστημονικού κόσμου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη στο ανώτατο επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Υπογράμμισαν επίσης ότι η συμφωνία προσφέρει στις φτωχές χώρες γύρω στα 30 δισ. δολάρια ως το 2012 και ως 100 δισ. δολάρια ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική των διεθνών διαβουλεύσεων και τις ελπίδες ως την επόμενη διάσκεψη κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όλες οι χώρες θα παραδώσουν γραπτώς τα σχέδιά τους για τις περικοπές του διοξειδίου του άνθρακα έως τον Ιανουάριο του 2010.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι πολλά κράτη δεν είναι απολύτως ευχαριστημένα με το Σύμφωνο, και εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να λάβει δεσμευτικό χαρακτήρα σε ένα χρόνο.

"Το αποτέλεσμα της Διάσκεψης καταδεικνύει την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και αποκαλύπτει ότι προστασία περιβάλλοντος και κέρδος δεν συμβιβάζονται", αναφέρει σε ανακοίνωση του το KKE.
Πηγή: skai.gr