Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Επαναπατρισμό εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο ζητούν Σκωτία και Κορνουάλη

Ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας Άλασντερ Άλαν είπε ότι «περισσότερα αντικείμενα θα πρέπει να σταλούν εκεί από όπου προέρχονται»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Φωνές και από τη Σκωτία, αλλά και από την Κορνουάλη, για επαναπατρισμό εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο προκαλεί η αποκάλυψη της κλοπής περίπου 2.000 αντικειμένων από τις αποθήκες του λονδρέζικου ιδρύματος.

Ο βουλευτής του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας στο τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας Άλασντερ Άλαν είπε ότι «περισσότερα αντικείμενα θα πρέπει να σταλούν εκεί από όπου προέρχονται».

Μιλώντας στη MailOnline, αναφέρθηκε στους «Σκακιστές του Λιούις», περίπου 80 πιόνια σκακιού από χαυλιόδοντες θαλάσσιων ίππων και δόντια φάλαινας που απεικονίζουν βασιλικές και στρατιωτικές φιγούρες. Χρονολογούνται από τα τέλη του 12ου αιώνα και βρέθηκαν στη νήσο Λιούις της Σκωτίας το 1831.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του εξωκοινοβουλευτικού Κόμματος Κορνουάλης Ντικ Κόουλ υποστήριξε ότι τοπικοί θησαυροί που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και σε άλλες λονδρέζικες συλλογές επίσης πρέπει να επιστραφούν.

«Είναι σημαντικό να έχουμε μία ουσιαστική συζήτηση για το πού στεγάζονται και εκτίθενται σημαντικοί θησαυροί ή έγγραφα με ιδιαίτερη σημασία για τα κέλτικα έθνη», σημείωσε.

Τα νεότερα αιτήματα ακολουθούν το αίτημα που διατύπωσε η βουλευτής του ουαλικού κόμματος Plaid Cymru Λιζ Σάβιλ-Ρόμπερτς για επιστροφή στην Ουαλία μίας χρυσής κάπας και μίας χάλκινης ασπίδας που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Όπως έχει δηλώσει η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση της Νιγηρίας, η αποκάλυψη των κλοπών ενισχύει τα αιτήματα για επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα και των Μπρούτζινων του Μπενίν, αντίστοιχα.