Εντοπίστηκε απολίθωμα ποδιού δεινοσαύρου που σκοτώθηκε όταν γιγάντιος αστεροειδής χτύπησε τη γη

Εντοπίστηκε απολίθωμα ποδιού δεινοσαύρου που σκοτώθηκε όταν γιγάντιος αστεροειδής χτύπησε τη γη

Ένα απολίθωμα ποδιού δεινοσαύρου διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση, παρουσίασαν επιστήμονες στην Ντακότα των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το BBC, το πόδι, το οποίο καλύπτεται πλήρως από υπολείμματα δέρματος, είναι μόνο από τα πολλά σημαντικά ευρήματα που εντοπίζονται στο Τάνις, Πολιτεία της Βόρειας Ντακότα, των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο η εξαιρετική κατάστασή των αρχαίων αυτών δειγμάτων, που εντυπωσιάζει τους ειδικούς αλλά και οι εκτιμήσεις ότι τα προιστορικά πλάσματα, τα απολιθώματα των οποίων και εντοπίζονται, σκοτώθηκαν και θάφτηκαν στην σκόνη 66 εκατομμύρια χρόνια πριν, την ίδια ακριβώς μέρα που ένας γιγάντιος αστεροειδής χτύπησε τη Γη έχοντας ως αποτέλεμσα το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων και την εμφάνιση των θηλαστικών.

Δεδομένου ότι τα λίγα υπολείμματα δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί σε βράχους δίνουν εικόνα για τα τελευταία χιλιάδες χρόνια πριν από την πρόσκρουση του αστεροειδούς, το να έχουμε ένα δείγμα που χρονολογείται ακριβώς από την ημέρα εκείνη, αποτελεί ένα ιδιαιτέρως σημαντικό εύρημα.

«Έχουμε τόσες πολλές λεπτομέρειες από αυτή την περιοχή που μας λένε τι συνέβη στιγμή προς στιγμή. Είναι σχεδόν σαν να το βλέπουμε να διαδραματίζεται στον κινηματογράφο», δήλωσε στο BBC ο Ρόμπερτ ΝτεΠάλμα, μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος είναι επικεφαλής της ανασκαφής στο Τάνις.

Πηγή: ΒΒC