Facebook: Λογαριασμοί Ουκρανών στρατιωτών στο «στόχαστρο» Ρώσων και Λευκορώσων χάκερ

Οι λογαριασμοί Ουκρανών στρατιωτών στο Facebook στοχοποιήθηκαν από χάκερς σύμφωνα με την Meta.

Όπως αναφέρει το Cnn, η μητρική εταιρεία Facebook, Meta εξέθεσε την Πέμπτη μια σειρά από τακτικές παράνομων ενεργειών στον κυβερνοχώρο που λέει ότι χρησιμοποιούν ομάδες που συνδέονται με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία για να στοχοποιήσουν Ουκρανούς στρατιώτες και πολίτες.

Οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν το να παρουσιάζονται ως δημοσιογράφοι και ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία στο Διαδίκτυο επιχειρώντας να προωθήσουν την ρωσική προπαγάνδα, διαστρευλώνοντας γεγονότα και χακάρωντας δεκάδες λογαριασμούς Ουκρανών στρατιωτών στο Facebook.

Παράλληλα, διεξάγουν συντονισμένες εκστρατείες για να αφαιρέσουν τις αναρτήσεις των επικριτών της Ρωσίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως επισήμανε η Μeta ειδικότερα, oμάδα χάκερς, γνωστή ως "Ghostwriter", η οποία ειδικοί στον κυβερνοχώρο πιστεύουν ότι συνδέεται με τη Λευκορωσία, επιχείρησε να χακάρει τους λογαριασμούς δεκάδων ουκρανών στρατιωτικών στο Facebook.

Οι επιθέσεις αυτές ήταν επιτυχείς σε κάποιες περιπτώσεις καθώς κατέστη εφικτό να ανέβουν στο διαδίκτυο βίντεο που καλούσαν τον στρατό να παραδοθεί σαν να προέρχονταν αυτές οι αναρτήσεις από τους νόμιμους κατόχους λογαριασμών.

"Αποκλείσαμε την κοινοποίηση αυτών των βίντεο.", τόνισε η εταιρεία

η Μέτα σημείωσε επίσης ότι οι ενέργειες ομάδων χάκερς που συνδέονται με τη ρωσική και τη λευκορωσική κυβέρνηση φάνηκαν να εντείνονται λίγο πριν την εισβολή, προσθέτοντας ότι παρατηρήθηκε ότι λογαριασμοί που συνδέονταν με τη Λευκορωσική KGB «άρχισαν ξαφνικά να δημοσιεύουν στα πολωνικά και αγγλικά, ότι ουκρανικά στρατεύματα παραδόθηκαν χωρίς μάχη και τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας την εγκαταλείπουν,  στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο.

Πηγή: CNN