Εισήγηση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ψηφίστηκε από τη Γερουσία της Αυστραλίας.

Η εισήγηση έγινε από τον αρχηγό του κόμματος των Πρασίνων Μπομπ Μπράουν.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός των Πρασίνων κάλεσε τον Αυστραλό πρωθυπουργό να πιέσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Κατά τη συζήτηση της εισήγησης του κ. Μπράουν στη Γερουσία την Τετάρτη, ο ανεξάρτητος [ελληνικής καταγωγής] γερουσιαστής Νίκος Ξενοφών πρότεινε να αντικατασταθεί η φράση "Ελγίνεια Μάρμαρα" από τη φράση "Μάρμαρα του Παρθενώνα".

Ο κ. Μπράουν δέχτηκε με χαρά την πρόταση του ανεξάρτητου γερουσιαστή, ενώ ο αρχηγός του Εθνικού Κόμματος, γερουσιαστής Μπάρναμπι Τζόϊς, είπε: "Θα ήθελα να πω μόνο ότι αισθάνομαι υπέροχα για τη συζήτηση αυτή στην αυστραλιανή γερουσία και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η πρόταση για την επιστροφή των Γλυπτών".

Η εισήγηση έγινε δεκτή σχεδόν ομόφωνα.

Εν τω μεταξύ, το νέο μουσείο της Ακρόπολης έπεισε και τον κριτικό τέχνης και αρχιτεκτονικής Ρόουαν Μουρ, να εκδηλωθεί δημόσια υπέρ της επιστροφής στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Ίβνινγκ Στάνταρντ, αναφέρει ότι το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι αρκετό για τους πατριώτες του Λονδίνου να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να δώσουν πίσω στους Έλληνες την ιστορία τους.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κάθε επισκέπτης στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα διαπιστώνει ότι μια σπουδαία οικογένεια Γλυπτών είναι χωρισμένη από τους Βρετανούς οι οποίοι συνεχίζουν να εξασκούν την αποικιοκρατική πολιτική της λεηλασίας.

Πηγή: skai.gr