Τεταμένη η κατάσταση στο Κόσοβο - Κίνδυνος επέκτασης των επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομίας και Σέρβων

Η αστυνομία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν χθες με Σέρβους διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα όπου σημειώθηκαν ταραχές για την τοποθέτηση Αλβανών δημάρχων.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες μεταξύ των Αρχών και των διαδηλωτών. 

Το ΝΑΤΟ έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτες» επιθέσεις στο Κοσσυφοπέδιο, από τις οποίες τραυματίστηκαν περίπου 25 αστυνομικοί.

Η αστυνομία και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ συγκρούστηκαν χθες με Σέρβους διαδηλωτές στο βόρειο τμήμα όπου σημειώθηκαν ταραχές για την τοποθέτηση Αλβανών δημάρχων.

Διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν χθες σε κυβερνητικό κτίριο στο Ζβέκαν, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Στρατιώτες του ΝΑΤΟ σχημάτισαν κλοιό ασφαλείας γύρω από δύο δημαρχεία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, στρατιωτικοί από την Ιταλία και την Ουγγαρία ήταν μεταξύ των τραυματιών στα βίαια επεισόδια της Δευτέρας. Τρεις από τους τραυματίες παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση ενώ πέντε άτομα έχουν συλληφθεί.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι περισσότεροι από 50 Σέρβοι χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη και ακόμη περισσότεροι τραυματίστηκαν.

Τα στρατεύματα υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Ζβέκαν προσπάθησαν αρχικά να διαχωρίσουν τους διαδηλωτές από την αστυνομία.

Τελικά όμως χρησιμοποίησαν ασπίδες και γκλομπ και διέλυσαν το πλήθος σύμφωνα με το AFP. Σύμφωνα με το πρακτορείο, αρκετοί διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των στρατιωτών.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «εντελώς απαράδεκτες», προσθέτοντας ότι κάλεσε όλες τις πλευρές να «απέχουν από ενέργειες που πυροδοτούν περαιτέρω τις εντάσεις και να εμπλακούν σε διάλογο».

Ο Βούτσιτς έθεσε τον στρατό σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού ως απάντηση στις νέες διαμαρτυρίες, ενώ μετακίνησε μονάδες του στρατού κοντά στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου την Παρασκευή, μετά από παρόμοιες συγκρούσεις.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση στο Βελιγράδι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ότι προσπαθεί να δημιουργήσει χάος για όλους στην περιοχή.

Η αρχή της κρίσης στο Κόσοβο

Η κρίση ξέσπασε τον Απρίλιο όταν οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου μποϊκόταραν τις τοπικές εκλογές, επιτρέποντας στους Αλβανούς να αναλάβουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 4%.

Τις κοσοβάρικες Αρχές επέκριναν ΕΕ και ΗΠΑ για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο προειδοποιώντας για πυροδότηση εθνικών εντάσεων.

Τον Φεβρουάριο του 2008 το Κοσσυφοπέδιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία ύστερα από χρόνια τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Σέρβων και των κατά κόρον Αλβανών κατοίκων.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ και τις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ. Η Σερβία, με την υποστήριξη της συμμάχου Ρωσίας, δεν το αναγνωρίζει, όπως και οι περισσότεροι Σέρβοι κάτοικοί του.

Πηγή: skai.gr