Η Τουρκία μεταξύ Δύσης και Ανατολής - Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν στον Ερντογάν

Η Τουρκία του Ερντογάν αγαπά το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Το μεγάλο παζάρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον πήρε τηλέφωνο. Αφορμή δεν ήταν άλλη από τη νέα διαδοχική επανεκλογή του προέδρου της Τουρκίας μετά από τη μεγαλύτερη εκλογική πρόκληση της θητείας του.

Τη Δύση την απασχολεί έντονα ποια πολιτική θα ακολουθήσει ο Ταγίπ Ερντογάν τα επόμενα πέντε έτη προεδρίας του. Ήδη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας διαβάζαμε στον διεθνή Τύπο την ανησυχία για την περαιτέρω διολίσθηση της Τουρκίας σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς προσανατολισμένο προς την Ανατολή και τη Ρωσία. Ο "The Economist" έγραφε πως η Τουρκία «έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει στη Δημοκρατία» ενώ, το "Foreign Affairs" υπογράμμιζε πως «η χώρα μετατρέπεται από μία ανελεύθερη δημοκρατία σε μία αυτοκρατορία σε στυλ Πούτιν».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας το βράδυ της Δευτέρας, Μπάιντεν και Ερντογάν, δεν άργησαν να περάσουν στο... ψητό αφού υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα. Για τον Τούρκο πρόεδρο η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 είναι ζωτικής σημασίας ενώ, για την πλευρά, Μπάιντεν η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Αναλυτές προσπαθούν να μαντέψουν ποιο πρόσωπο θα έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα επόμενα πέντε έτη. Προς το παρόν, δεν αποκλείουν ο Τούρκος πρόεδρος να μαλακώσει στο θέμα ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να αποφασίσει να άρει το βέτο της Άγκυρας ώστε να ξεκλειδώσει την πώληση των F-16.

Ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Τουρκία του Ερντογάν αγαπά το παιχνίδι σε διπλό ταμπλό και στρέφουν το βλέμμα τους προς την πλευρά της Μόσχας στην οποία η Άγκυρα βασίζεται όσον αφορά στην ενέργεια αλλά και στα έσοδα του τουρισμού της. Aξίζει να υπενθυμίσουμε, πως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και τον πρόεδρό της εν αντιθέσει με τους δυτικούς του συμμάχους ενώ, την ίδια στιγμή, προμήθευε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, από την εξίσωση δεν απουσιάζουν ούτε οι σχέσεις της Τουρκίας με το Πεκίνο αλλά και με τις χώρες της Μέσης Ανατολής μερικές εκ των οποίων στήριξαν - πληρώνοντας κάτι παραπάνω - την υπό κατάρρευση τουρκική οικονομία. Όπως σημείωνε το "Politico" «οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παρακολουθούν με αγωνία εάν ο Ταγίπ Ερντογάν θα τηρήσει τις υποσχέσεις του ή τις απειλές του».

Τα συγχαρητήρια μηνύματα ξένων ηγετών για τη νίκη του Τούρκου προέδρου έπεσαν βροχή. Πρώτος τον συνεχάρη ο Εμίρης του Κατάρ προσφωνώντας τον «αδελφό». Δεύτερος ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ενώ, ακολούθησε και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν ο οποίος μάλιστα έσπευσε να τον συγχαρεί και για την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική την οποία, όπως υπογράμμισε, ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί. Από την πλευρά τους οι δυτικοί στις συγχαρητήριες ανακοινώσεις τους έστειλαν συγκεκριμένα μηνύματα στον Τούρκο πρόεδρο με ιδιαίτερη έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην επινίκια ομιλία του κήρυξε την έναρξη του «Αιώνα της Τουρκίας» η οποία φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Όντας ο απόλυτος κυρίαρχος της χώρας επί 21 συναπτά έτη υπόσχεται στους υποστηρικτές του ότι θα τους χωρίσει ο θάνατος, στοχεύει από τώρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2024 και ετοιμάζεται να αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά του είτε κοιτώντας προς τη Δύση είτε προς την Ανατολή.

Πηγή: skai.gr