Κλείσιμο

Συνάντηση-«έκπληξη» στο Κίεβο με Ζελένσκι είχε ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ταξίδι στο Κίεβο πραγματοποίησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπου και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το ταξίδι δεν είχε προαναγγελθεί και έγινε γνωστό μέσω φωτογραφίας από τη συνάντηση των δύο ηγετών που ανήρτησε στο Twitter η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνοδευόμενη από τη λέξη «έκπληξη».

Τον περασμένο μήνα είχε αναφερθεί πως ο κ. Τζόνσον είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να εξετάσουν τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα μιας επίσκεψής του στο Κίεβο.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στο Λονδίνο εμφανίζονταν διστακτικοί, ωστόσο έκτοτε οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου», έγραψε ο Αντρίι Σίμπιγκα, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας στο Facebook αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο ηγέτες να συζητούν.

Η επίσκεψη-έκπληξη του Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Ζελένσκι ήταν μία «επίδειξη αλληλεγγύης», είπε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον αξιοποίησε το ταξίδι για να παρουσιάσει στον Ουκρανό ηγέτη το νεότερο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας που στέλνει το Λονδίνο στο Κίεβο.

Την Παρασκευή ο Υπουργός Άμυνας του Ην. Βασιλείου Μπεν Γουάλας είχε ανακοίνωσε την αποστολή πρόσθετου βρετανικού οπλισμού στην Ουκρανία αξίας 100 εκ. λιρών, περιλαμβανομένων, για πρώτη φορά, τεθωρακισμένων οχημάτων.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ουκρανίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα τις δυτικές χώρες να "ακολουθήσουν το παράδειγμα" της Βρετανίας σε σχέση με τη στρατιωτική υποστήριξη προς τη χώρα του και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

"Και άλλα δυτικά δημοκρατικά κράτη πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε έχοντας δίπλα του τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δεσμεύτηκε να παράσχει στο Κίεβο τεθωρακισμένα οχήματα και αντιπλοϊκούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο.

"Είναι καιρός να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων σε εμάς", συνέχισε.

Ζελένσκι: Περιμένουμε «σθεναρή» παγκόσμια αντίδραση στην επίθεση στο Κραματόρσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ σκοτώνοντας πάνω από πενήντα ανθρώπους, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.

«Αναμένουμε σθεναρή παγκόσμια αντίδραση σε αυτό το έγκλημα πολέμου», είπε στο διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής. Επανέλαβε την αξίωση να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια και όλες οι ρωσικές τράπεζες να αποκλειστούν από το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Κάθε καθυστέρηση στην προμήθεια (...) όπλων στην Ουκρανία, κάθε άρνηση, μπορεί να σημαίνει μόνο ότι οι πολιτικοί αυτοί θέλουν να βοηθήσουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», πρόσθεσε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Πηγή: skai.gr