Ρωσία: Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Ηχώ της Μόσχας» και το τηλεοπτικό δίκτυο Dojd υποχρεώθηκαν να κλείσουν

Ο ρωσικός φιλελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός "Ηχώ της Μόσχας" ανακοίνωσε σήμερα ότι το διοικητικό του συμβούλιο αποφάσισε την διάλυση του σταθμού σε μια κίνηση για τον αποκλεισμό ενός από τα λίγα εναπομείνατα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης που το Κρεμλίνο ανεχόταν μέχρι σήμερα.

"Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Ekho Moskvy (Ηχώ της Μόσχας) έλαβε την απόφαση να διαλύσει τον ραδιοφωνικό σταθμό και την ιστοσελίδα του Ekho Moskvy", έγραψε στον λογαριασμό του στο Telegram ο επικεφαλής του, Αλεξέι Βενεντίκτοφ.

Η κίνηση αυτή έγινε λίγο μετά το αίτημα που διατύπωσε το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα να αποκλειστεί η πρόσβαση στο (διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι) Dojd και τον (ραδιοφωνικό σταθμό) Ηχώ της Μόσχας εξαιτίας της κάλυψης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας, μαζί με την εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα (Novaya Gazeta), ξεχώρισαν γιατί δεν ακολουθούσαν το Κρεμλίνο στην κάλυψη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών μμε.

Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν πληροφορίες άλλες από αυτές που παρέχει το Κρεμλίνο, ο στρατός και τα διάφορα υπουργεία, τα οποία παρουσιάζουν την εισβολή στην Ουκρανία ως μια απλή "ειδική επιχείρηση" που περιορίζεται στα ανατολικά αυτής της χώρας.

Η Ρωσία παρουσιάζεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ως μία από τις πιο περιοριστικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Η χώρα κατατάσσεται έτσι στην 150η θέση σε σύνολο 180 χωρών με βάση τον πιο πρόσφατο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού Dojd, έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές "ξένοι πράκτορες".

Η Ηχώ της Μόσχας, ο σταθμός που ανήκει εν μέρει στον κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom και που δημιουργήθηκε το 1990, προσπαθούσε πάντα να καλλιεργεί την ανεξαρτησία του και είναι ένα από τα πιο σεβαστά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα ήταν ένα από τα λιγοστά μέσα στη χώρα όπου μπορούσαν να εκφράζονται οι αντιπολιτευόμενοι.

Μέγγενη

Έτσι κι' αλλιώς, «στην Ρωσία υπάρχουν αρκετοί νόμοι για να καταδικάσουν έναν δημοσιογράφο για οποιονδήποτε λόγο. Και αρκετά εργαλεία για να εξοντώσουν ένα μέσο ενημέρωσης», καταγγέλλει η Γκαλίνα Τιμτσένκο, διευθύντρια της ενημερωτικής ιστοσελίδας Meduza.

Και «η λογοκρισία εφαρμόζεται ήδη», μετά την απαγόρευση που επιβλήθηκε από το περασμένο Σάββατο στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν τους όρους «ΕΙΣΒΟΛΗ», «ΕΠΙΘΕΣΗ», «ΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ» και να δίνουν πληροφορίες για τους άμαχους νεκρούς, θύματα του ρωσικού στρατού.

Παρά ταύτα, η Meduza υποδέχεται τους αναγνώστες με τον πηχυαίο τίτλο «ΠΟΛΕΜΟΣ». «Σε κάθε περίπτωση, η Roskomnadzor (η ρωσική μηχανή λογοκρισίας) θα μας βγάλει σύντομα από την πρίζα», λέει δημοσιογράφος της ιστοσελίδας.

«Και άλλα μέσα ενημέρωσης θα μπλοκαριστούν», προβλέπει ο Λεφ Πονομάρεφ, γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος συνελήφθη για την συμμετοχή του μαζί με χιλιάδες Ρώσους σε διαδηλώσεις κατά του πολέμου σε ολόκληρη την Ρωσία.

Εκτός της Ηχούς της Μόσχας και του Dojd, τουλάχιστον άλλα έξι ρωσικά μέσα ενημέρωσης φιμώθηκαν από την μηχανή λογοκρισίας του Κρεμλίνου από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.

Κανένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης δεν θα διασωθεί, ούτε καν η Novaïa Gazeta, ο διευθυντής της οποίας Ντμίτρι Μουράτοφ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2021, προβλέπει η υπεύθυνη για την Ρωσία της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Ζαν Καβελιέρ, που μιλά για μια μέγγενη που πνίγει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Θα μπλοκαριστούν από την μία μέρα στην άλλη, όπως και κάθε τοπική έκδοση που δεν θα υποταχθεί.

Το Ίντερνετ, «χώρος ελευθερίας»

«Ο πόλεμος κατά των μέσω ενημέρωσης αποτελεί το δεύτερο μέτωπο της εισβολής στην Ουκρανία», λέει η Γκαλίνα Τιμτσένκο. Διότι «το Κρεμλίνο φοβάται μήπως χάσει αυτόν τον πόλεμο της ενημέρωσης», προσθέτει ο Λεφ Πονομάρεφ.

Στην πλευρά των ελεγχόμενων κρατικών μέσων ενημέρωσης, οι μηχανές της προπαγάνδας δουλεύουν ολοταχώς. Έτσι, το ρωσικό κοινό μπορεί, για παράδειγμα, να ακούει τον περιώνυμο εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Κισέλεφ να σχολιάζει από την εκπομπή του παρουσιάζοντας το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο: «Γιατί να υπάρχει ένας κόσμος στο οποίο δεν θα υπάρχει η Ρωσία;».

«Είναι σαν να επιστρέψαμε στην σοβιετική εποχή, με την διαφορά όμως ότι τώρα υπάρχει το Ιντερνετ, που παραμένει ένας χώρος ελευθερίας», δηλώνει η Ζαν Καβελιέρ, που περιμένει μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων και συλλήψεις δημοσιογράφων.

Ο Αλεξέι Μουχίν, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Πληροφοριών, φιλικού προς το Κρεμλίνο, τονίζει ότι «η λογοκρισία είναι απλώς αδύνατη στην εποχή του Ιντερνετ», αλλά αρνείται ότι έχει εξαπολυθεί επίθεση κατά των «αξιοσέβαστων» μέσων ενημέρωσης.

Κατά την γνώμη του, η ρωσική εξουσία αντιμετωπίζει «πολιτικούς αντιπάλους που έχουν τρελαθεί και συμμετέχουν στον πόλεμο της ενημέρωσης, μεταδίδοντας την ουκρανική προπαγάνδα και προκαλώντας πανικό».

Για την Γκαλίνα Τιμτσένκο, η έκβαση του πολέμου αυτού είναι αδιαμφισβήτητη: «Έχω την εντύπωση ότι τελικός στόχος του Πούτιν είναι να απομείνει μόνο με εκείνους που είναι μαζί του. Οι άλλοι θα αναγκασθούν να φύγουν ή θα εξοντωθούν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ