Μπάρες χρυσού με στάμπα από μεγάλα γνωστά διυλιστήρια  εισήλθαν λαθραία στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ψεύτικες μπάρες χρυσού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν, γι’ αυτό είναι και ο ιδανικός τρόπος για να βγάλουν εύκολα χρήματα οι διακινητές ναρκωτικών ή οι πολέμαρχοι.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι μπάρες με την στάμπα των Ελβετικών διυλιστηρίων κοστίζουν τουλάχιστον 50 εκατ. δολάρια και παρόλο που δεν έχουν παραχθεί από τα συγκεκριμένα εργοστάσια,  αναγνωρίστηκαν και από τα τέσσερα διυλιστήρια χρυσού της Ελβετίας, JPMorgan Chase & Co. 

Τέσσερα από τα στελέχη μεγάλων τραπεζών της χώρας ανέφεραν πως έχουν βρεθεί τουλάχιστον 1.000 ψεύτικες μπάρες, κανονικού μεγέθους, του ενός κιλού. Αυτό σημαίνει πως η αγορά χάνει 2 με 2,5 εκατ. δολάρια.«Οι πρόσφατα φτιαγμένες ψεύτικες μπάρες είναι προϊόν επαγγελματικής δουλειάς υψηλού επιπέδου», δήλωσε ο Μάικλ Μεσάρικ, διευθυντής του διυλιστηρίου Βαλκάμπι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μεσάρικ, έχουν βρεθεί χιλιάδες τέτοιες μπάρες, ωστόσο υπάρχουν ακόμα αμέτρητες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Οι ψεύτικες μπάρες χρυσού στο παρελθόν αποτελούνταν από φθηνό μέταλλο επιχρυσωμένο και ήταν εύκολο να αναγνωριστούν. Ωστόσο, στην περίπτωση των νέων ψεύτικων μπαρών χρυσού, ο χρυσός είναι αληθινός αλλά οι στάμπες που φέρουν πάνω τους δεν είναι αυθεντικές.

Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής το πού και από ποιόν παράγονται οι συγκεκριμένες μπάρες χρυσού, αλλά όπως πιστεύουν τα στελέχη των διυλιστηρίων και οι τράπεζες, το προϊόν αυτό προέρχεται από την Κίνα, σύμφωνα με το Reuters. 

H εταιρεία J.P. Morgan αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα. Η εταιρεία Shanghai Gold Exchange, η οποία δραστηριοποιείται στην Κίνα, αναφέρει  πως δεν είναι ξεκάθαρο αν οι μπάρες παράγονται στην Κίνα ή αν απλώς διακινούνται μέσω αυτής.

Ο δημόσιος κατήγορος στο Τικίνο επιβεβαίωσε πως έχει λάβει τρεις αναφορές για ύποπτες μπάρες χρυσού, αλλά δεν μπόρεσε να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες. Η αστυνομία στο Νόιχατελ, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ελβετίας, ανακοίνωσε ότι δεν έχει λάβει αναφορές για τις ύποπτες μπάρες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των διυλιστηρίων οι ψεύτικες μπάρες χρυσού έχουν εντοπισθεί και σε άλλες χώρες.

Πηγή: Reuters