«Πάμε στην κόλαση»: Το μήνυμα των Ουκρανών πριν το χτύπημα στη «ναυαρχίδα» του ρωσικού στόλου

Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε τα ξημερώματα η ρωσική «ναυαρχίδα» της Μαύρης Θάλασσας, Moskva, μετά από έκρηξη στο κατάστρωμά της, όπου φυλάσσονταν πυρομαχικά.

Όπως παραδέχτηκε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πλοίο έχει υποστεί «σοβαρές ζημιές»

«Τα πυρομαχικά του καταδρομικού Moskva πυροδοτήθηκαν ως αποτέλεσμα πυρκαγιάς στο πολεμικό πλοίο», ανέφερε χαρακρητιστικά συμπληρώνοντας ότι όλο το πλήρωμα έχει απομακρυνθεί και τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται. 

Στην ίδια ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι το ρωσικό πλοίο δεν έχει βυθιστεί, αλλά ρυμουλκείται σε λιμάνι και το πρσωπικό έχει μεταφερθεί σε άλλα πλοία συμπληρώνοντας ότι οι βασικές λειτουργίες του είναι ενεργές. 

Από την πλευρά της, η Ουκρανία σημείωσε ότι το σκάφος, μήκους 186 μέτρων, χτυπήθηκε από τους πυραύλους Neptune.

Ο βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Oleksiy Arestovych είπε ότι οι Ρώσοι διασώστες δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο σκάφος, στο οποίο θα μπορούσαν να επέβαιναν έως και 510 μέλη του πληρώματος.

«Επιβεβαιώθηκε ότι το πυραυλικό καταδρομικό Moskva πήγε σήμερα ακριβώς εκεί που στάλθηκε από τους συνοριοφύλακες μας. Στο Snake Island!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης της Οδησσού, Maksym Marchenko.

Σύμφωνα με το BBC, νωρίτερα, Ουκρανοί που στάθμευαν στο Snake Island στη Μαύρη Θάλασσα αψήφησαν την εντολή του πλοίου να παραδοθούν, λέγοντας στο Moskva «πάμε στην κόλαση».

Τι γνωρίζουμε για τη «ναυαρχίδα»

Το καταδρομικό πυραύλων Moskva κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην τότε ΕΣΣΔ. Ήταν το ηγετικό πλοίο κλάσης Project 1164 Atlant του σοβιετικού ναυτικού. Αρχικά ονομαζόταν Slava, αλλά αργότερα μετονομάστηκε σε Moskva (Μόσχα).

Ο κύριος οπλισμός του πολεμικού πλοίου είναι οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι P-1000 Vulkan.

Το καταδρομικό - το οποίο έγινε η ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας το 2000 - έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας της Ρωσίας στη Συρία, η οποία ξεκίνησε το 2015.

Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση νότια και ανατολικά της Ουκρανίας 

Το πλήγμα για τη Ρωσία έρχεται μετά την προειδοποίηση της Ουκρανίας ότι η Μόσχα εντείνει τις προσπάθειες στα νότια και τα ανατολικά της χώρας. 

«Οι βομβαρδισμοί με ρουκέτες και τα πλήγματα πυροβολικού συνεχίζονται. Νέες στήλες εξοπλισμού εισάγονται», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία.

Από την πλευρά της η Ρωσία ισχυρίζεται ότι περισσότεροι από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη έχουν παραδοθεί και το λιμάνι έχει καταληφθεί, , καθώς οι πρόεδροι τεσσάρων χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία έφτασαν χθες στο Κίεβο σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Σε μια από τις πιο κρίσιμες μάχες του πολέμου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι την Τετάρτη 1.026 στρατιώτες από την 36η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων 162 αξιωματικών, είχαν «εθελοντικά καταθέσει τα όπλα» κοντά στο εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Ilyich της πόλης.

Αργότερα ανέφερε ότι το «εμπορικό λιμάνι» της Μαριούπολης ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι δεν είχε πληροφορίες για παράδοση των στρατιωτών της και η τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στη βιομηχανική περιοχή Azovstal και στο λιμάνι.

Ο Τσετσένος ηγέτης, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος λέει ότι οι δυνάμεις του διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη, προέτρεψε τους τελευταίους Ουκρανούς που βρίσκονται στο Azovstal να παραδοθούν. 

Η Μαριούπολη, ο κύριος στόχος που δεν έχει ακόμη τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, έχει περικυκλωθεί και έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό ερείπια κατά τη διάρκεια της εισβολής της Μόσχας, διάρκειας επτά εβδομάδων. Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι 21.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100.000 παραμένουν εκεί εν αναμονή της εκκένωσης.

Η κατάληψή του θα ήταν η πρώτη πτώση μιας μεγάλης ουκρανικής πόλης και θα βοηθούσε τη Ρωσία να εξασφαλίσει μια χερσαία δίοδο μεταξύ των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών στο Ντονέτσκ και της Λουγκάνσκ στο Ντονμπάς και την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε και προσάρτησε το 2014.

Πηγή: skai.gr