«Χαμός» με το δαχτυλίδι του Ερντογάν στην Τουρκία - Τι έλεγε το μακρινό 1993

Ένα δαχτυλίδι, που το μακρινό 1993 ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήριζε τη «μοναδική του περιουσία», αξιοποίησε η αντιπολίτευση στην Τουρκία για να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο για τη φτώχεια του λαού και τη δική του, πολυτελή ζωή.

Ο Ερντογάν, τότε υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, έδειξε το εν λόγω δαχτυλίδι λέγοντας ότι του το χάρισε μια κυρία και πως είναι η μόνη περιουσία του.

«Μια κυρία μου έστειλε αυτό το δαχτυλίδι με ένα σημείωμα: ‘’κύριε πρόεδρε αυτό το δαχτυλίδι ας είναι το στήριγμά σου, το σημείο αναφοράς των εκλογών. Αυτή την αγάπη και τον έρωτα μπορούν να την ξεπεράσουν τα δισεκατομμύρια των μεγάλων ομίλων;», είχε πει τότε ο Ερντογάν.

Η πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, απευθύνθηκε στη γυναίκα που χάρισε τότε το δαχτυλίδι της στον Τούρκο πρόεδρο ρωτώντας την εάν βλέπει τι κάνει τώρα ο Ερντογάν. Τον κατηγορεί ότι δεν έχει συναίσθηση της κατάστασης όταν παροτρύνει νέους που δεν έχουν ούτε δέκα λίρες στην τσέπη τους να ταξιδέψουν στον κόσμο, ότι φορά ακριβά ρολόγια αλλά ακόμη και για το ότι …. πίνει smoothies.

«Εσείς που βοηθήσατε με το δαχτυλίδι σας (τον Ερντογάν), ξέρετε σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτός που το δώσατε; Τι κάνει; Αυτός που έχει το δαχτυλίδι σας, ξέρετε που είναι και τι κάνει τώρα; Λέει στα παιδιά σας να κάνουν βόλτες σε όλο τον κόσμο. Το ακούτε; Στα παιδιά σας, που δεν έχουν στην τσέπη τους 20 λίρες, τους λέει να κάνουν εκδρομές σε όλο τον κόσμο. Το ακούτε αυτό; Αυτός που έχει αυτό το δαχτυλίδι, στους νέους που δεν έχουν δέκα λίρες τους συστήνει να πίνουν καφέ με άρωμα.  Αυτός που έχει το δαχτυλίδι σας στο τραπέζι του, πίνει smoothies το ακούτε αυτό; Αυτός που έχει το δαχτυλίδι σας ξέρετε τι ρολόι φοράει;», δήλωσε η Ακσενέρ.

Οι αιχμές Ακσενέρ για το περίφημο πλέον στην Τουρκία δαχτυλίδι, κατέληξαν πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Sozcu.

Δείτε το πρωτοσέλιδο

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία ο Μανώλης Κωστίδης, ένα χρόνο μετά από την εμφάνιση με το δαχτυλίδι, το 1994, ο Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές και έγινε για πρώτη φορά δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε η πορεία του προς την κεντρική πολιτική σκηνή.

Πηγή: skai.gr