Νέα δορυφορική εικόνα: Ισοπεδωμένο το εργοστάσιο Αζοφστάλ – Μαρτυρικές συνθήκες για τους εγκλωβισμένους

Ισοπεδωμένο από τις ρωσικές βόμβες είναι το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, σύμφωνα με νέα δορυφορική εικόνα της εταιρείας Maxar Technologies. Περίπου 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες και 1.000 άμαχοι συνεχίζουν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι, υπό μαρτυρικές συνθήκες, στο εργοστάσιο.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ρωσικά αεροπλάνα συνέχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά της πολιορκημένης πόλης, εστιάζοντας στη χαλυβουργία.


Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην Ουκρανία, Γιάννης Ανυφαντής, πολιορκούμενοι από τις Ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα μεγάλο δίκτυο τούνελ, το οποίο αντέχει μεν τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, εντούτοις οι συνθήκες στο εσωτερικό του γίνονται ανυπόφορες, καθώς τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα τελειώνουν. 

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν βίντεο και εικόνες από δύο Ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν στις στοές και έστειλαν τα βίντεο στις συζύγους τους. Αποκαλύπτουν την οικτρή κατάσταση που επικρατεί στα υπόγεια του Αζοφστάλ, με στρατιώτες βαριά τραυματίες σε αυτοσχέδια κρεβάτια. Αναφέρουν ότι μοιράζονται 1,5 λίτρο νερό, ανά τέσσερα άτομα την ημέρα, προκειμένου να αντέξουν και να έχουν προμήθειες για τις επόμενες ημέρες. Την ίδια ώρα η Ρωσία βομβαρδίζει ακατάπαυστα την περιοχή με βαριά όπλα. 

Είκοσι άμαχοι βγήκαν από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας για να μεταφερθούν στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε το τάγμα Αζόφ που υπερασπίζεται την περιοχή.

"Είκοσι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά... μεταφέρθηκαν σε συμφωνημένη τοποθεσία και ελπίζουμε ότι θα κατευθυνθούν στη Ζαπορίζια, στο έδαφος που ελέγχεται από την Ουκρανία", δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, ο αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ σε βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ανακοίνωσε ότι μια ομάδα 25 αμάχων, ανάμεσά τους έξι παιδιά, κατάφερε να βγει από το Αζοφστάλ. 

Η Μόσχα απέρριψε την Παρασκευή τις εκκλήσεις να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθούν μαχητές και άμαχοι που βρίσκονται παγιδευμένοι στο Αζοφστάλ. 

Τουλάχιστον 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη ρωσική βομβιστική επίθεση στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, δήλωσε την Παρασκευή ο δήμαρχος της Μαριούπολης, κάνοντας λόγο για έγκλημα πολέμου. 

Ρωσία: Επίθεση σε 17 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις 

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν σήμερα Σάββατο 17 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και ότι κατέστρεψαν ένα διοικητήριο και μια αποθήκη που χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση ρουκετών και πυροβολικού.

Σε διαδικτυακή ανάρτηση, το υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι στα αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 Ουκρανοί στρατιώτες και καταστράφηκαν 23 τεθωρακισμένα οχήματα.

Στην ανάρτηση δεν έγινε καμία αναφορά σε επίθεση στο αεροδρόμιο της Οδησσού, για την οποία ο τοπικός κυβερνήτης είπε ότι πραγματοποιήθηκε με ρωσικό πύραυλο, θέτοντας τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης εκτός λειτουργίας.
 

Πηγή: skai.gr