Ο Μακρόν αντιμέτωπος με μία από τις μεγαλύτερες απεργίες της προεδρίας του

Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη απεργία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς 10 από τις 16 γραμμές του Μετρό του Παρισιού και άλλες περιφερειακές γραμμές είναι κλειστές ως διαμαρτυρία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνησή του.

Η απεργία προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις και αραιά δρομολόγια στις υπόλοιπες γραμμές του Μετρό, ενώ μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν όσοι αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία, τραμ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο RER.

Πολλοί εργαζόμενοι επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους, άλλοι χρησιμοποίησαν ποδήλατα ή πατίνια, ενώ κάποιοι προσπάθησαν να μετακινηθούν ομαδικά με αυτοκίνητα. Τα μποτιλιαρίσματα ξεπέρασαν σε μήκος τα 235 χιλιόμετρα, διπλάσιο σε σχέση με τις κανονικές ημέρες, σύμφωνα με το BBC.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση στο Παρίσι από το 2007 και αναμένεται να ακολουθήσουν περαιτέρω απεργίες.

Η πρόταση Μακρόν προβλέπει ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων και 42 διαφορετικών συνταξιοδοτικών πλάνων που ισχύουν σήμερα. Το προτεινόμενο σύστημα θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, θα καταργήσει τα γενναιόδωρα πακέτα και θα επιβάλει μειωμένες συντάξεις σε όσους αποχωρούν από την εργασία πριν το 64ο έτος ζωής.

Με την ισχύουσα νομοθεσία οι υπάλληλοι στο Μετρό που εργάζονται υπόγεια συνήθως συνταξιοδοτούνται μεταξύ 52 και 55 ετών.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ έχει υποσχεθεί εκτενή δημόσιο διάλογο με τα συνδικάτα και τους πολίτες. Όμως έχει δηλώσει αποφασισμένος να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, το οποίο «πάγωσε» στις αρχές του έτους λόγω των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενεργοποιήσει την μεταρρύθμιση το 2025.
Πηγή: skai.gr