Κλείσιμο

Νέα κυβέρνηση περιμένει η Γαλλία μετά την εκδίωξη των ανταρτών υπουργών

Τη νέα κυβέρνηση της Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μία ημέρα μετά την υποχρεωτική παραίτηση τριών «ανταρτών» υπουργών, η οποία ακολουθήθηκε από την παραίτηση σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου.

Θα πρόκειται για τη δεύτερη κυβέρνηση που σχηματίζεται στη Γαλλία σε διάστημα λίγων μόλις μηνών, μετά τον ευρύ ανασχηματισμό που ακολούθησε την συντριβή των κυβερνώντων Σοσιαλιστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές της άνοιξης.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης εικάζουν πως ο κ. Βαλς θα επιχειρήσει να συμπεριλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα και στελέχη άλλων κομμάτων, τη στιγμή που το Παρίσι έχει ήδη παραδεχτεί πως δεν θα κατορθώσει να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, με την οικονομία να μένει στάσιμη και τον πληθωρισμό να είναι κάτω του αναμενόμενου.

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα σημερινά πρωτοσέλιδα δύο εκ των κορυφαίων εφημερίδων της Γαλλίας, της δεξιάς Le Figaro και της αριστερής Liberation, οι οποίες κυκλοφορούν με τον ίδιο ακριβώς τίτλο: «Καθεστώς σε κρίση».

Η κυβερνητική κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ξέσπασε αφότου ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας στροφή στην ανάπτυξη και τερματισμό της γερμανικής «εμμονής» με τη λιτότητα.

Τόσο ο κ. Μοντεμπούρ όσο και οι δύο υπουργοί που τον υποστήριξαν ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ