Γαλλία: Την Τρίτη ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς υπέβαλε σήμερα Δευτέρα την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας Αρνο Μοντεμπούρ. Τo νέο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί την Τρίτη.

Ο Ολάντ ζήτησε από τον Βαλς το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου «συνεπούς με την κατεύθυνση που έχει χαράξει για τη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Le Monde, ο Μοντεμπούρ είχε καταφερθεί εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αμφότεροι Σοσιαλιστές όπως και ο ίδιος.



Ειδικότερα, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, που ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, είχε κατηγορήσει το δίδυμο Ολάντ - Βαλς ότι σέρνεται με την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει πίσω από τη Γερμανική δεξιά που εκφράζει η κύρια Μέρκελ. Στο πλευρό του κύριου Μποντεμπούρ είχε ταχθεί την Κυριακή και ο υπουργος Παιδείας Μπενουά Αμόν, επίσης της αριστερής πτέρυγας.

Πηγές προσκείμενες στον Μανουέλ Βαλς επέκριναν ιδιαίτερα έντονα τον Αρνό Μοντεμπούρ, κρίνοντας απαράδεκτη την σφοδρή κριτική που άσκησε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Θεωρείται πλέον ότι ξεπεράστηκαν τα όρια, ένας υπουργός Οικονομίας δεν μπορεί να εκφράζεται με τέτοιους όρους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και για έναν ευρωπαίο εταίρο όπως η Γερμανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στον Βαλς.




Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ