Πανικός με 36 κρούσματα στο Πεκίνο των 25 εκατ. κατοίκων: Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ μετά τις φήμες για lockdown

Πανικός δημιουργήθηκε στους κατοίκους του Πεκίνου οι οποίοι έτρεξαν στα σούπερ μάρκετ, μετά την ανακοίνωση των 36 κρουσμάτων, γεγονός που δημιούργησε φήμες για την επιβολή σκληρού lockdown με μέτρα ανάλογα με αυτά που εφαρμόστηκαν στη Σανγκάη, όταν 25 εκατομμύρια πολίτες έμειναν σπίτι για πολλές εβδομάδες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να περιορίσουν την ανησυχία που έχει προκαλέσει η φήμη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο για «λουκέτο» στην πόλη. Τις τελευταίες εβδομάδες, ήδη η κινεζική πρωτεύουσα εφαρμόζει μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19, που περιλαμβάνουν το κλείσιμο σταθμών του μετρό, τηλεργασία και εκατοντάδες κοινότητες σε αποκλεισμό.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν στα καταστήματα τροφίμων, για να προμηθευτούν τα αποθέματά τους, θέλοντας να προλάβουν καταστάσεις αντίστοιχες με αυτές στη Σανγκάη. Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν ότι θα ξεκινήσουν τρεις κύκλους μαζικών τεστ σε κατοίκους 12 κύριων συνοικιών της πόλης, ενώ έγιναν συστάσεις στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι και να «μειώσουν τις μετακινήσεις» κατά τη διάρεκια αυτής της περιόδου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ στο κέντρο του Πεκίνου το προσωπικό έσπευσε για τον ανεφοδιασμό, καθώς τα ράφια με τα λαχανικά άδειασαν. «Όλοι προμηθεύονται αποθέματα. Θα είμαι εντάξει, είτε μου ζητήσουν να μείνω σπίτι για τρεις είτε για επτά ημέρες» δήλωσε ένας κάτοικος.

Οι κάτοικοι φορώντας μάσκα σχηματίζουν ουρές σε διαδρόμους και ταμεία

Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα, ενώ οι πελάτες, που φορούν μάσκα, σχηματίζουν ουρές τόσο στους διαδρόμους όσο και στα ταμεία.

Πάντως, αξιωματούχοι προσπάθησαν να ηρεμήσουν τους κατοίκους, καλώντας τους να μείνουν ήρεμοι και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ο αξιωματούχος της πόλης Xu Hejian διεμήνυσε ότι όλα είναι φήμες. «Δεν χρειάζεται να αγοράζετε ήδη παντοπωλείου ή αποθέματα. Κάτοικοι της πόλης, σας παρακαλώ, μην ανησυχείτε» δήλωσε, χωρίς ωστόσο να μπορεί να σταματήσει τη νευρικότητα.

Σύμφωνα με τον διαδικτυακό tracker της Tencent, στο Πεκίνο υπάρχουν πάνω από 650 περιοχές που υπόκεινται σε περιορισμούς.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Πεκίνο