«Φοβόμαστε μην γίνουμε Σανγκάη»- Τι λέει στον ΣΚΑΪ κάτοικος Πεκίνου για την κατάσταση στην κινεζική πρωτεύουσα

Υπό τον φόβο αυστηρού λοκ ντάουν όπως αυτό της Σαγκάης βρίσκεται το Πεκίνο με τα 21 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Ελπίδα Γου είναι δημοσιογράφος στην κινεζική πρωτεύουσα και περιγράφει στον ΣΚΑΙ την καθημερινότητα υπό το φόβο νέων αυστηρών περιορισμών.

''Αυτές τις μέρες ξέσπασαν μερικά κρούσματα και από τις 22 μέχρι σήμερα αναφέρθηκαν συνολικά περίπου 70 κρούσματα μεταξύ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται στην περιοχή Τσάογιαν και γι' αυτό κάποιες συνοικίες τώρα στο Τσάογιαν τώρα είναι σε προσωρινό λοκντάουν, ειδικά αυτές που αναφέρθηκαν κρούσματα. Πιστεύω ότι κάποιοι κάτοικοι εδώ στο Πεκίνο φοβούνται για το λοκντάουν σε όλη την πόλη'', αναφέρει.

Μεταλλικοί φράχτες και οδοφράγματα στήνονται με τους πολίτες να τρέχουν να αγοράσουν τρόφιμα. 

"Δεν μπορώ να πω ότι δεν φοβάμαι. Βεβαίως έχω το άγχος για την επιδείνωση της κατάστασης και γι' αυτό νομίζω ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε όλοι κάποιες προμήθειες, κάνουμε προετοιμασίες για κάθε ενδεχόμενο. Μόλις ξέσπασαν τα κρούσματα και δεν έχουμε ιδέα για την εξέλιξη στο μέλλον", τονίζει.

Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν την επιβολή του πρωτοφανούς λοκντάουν στη Σανγκάη

"Σε καθε συγκροτημα κατοικιων στη Σαγκαη δινεται συγκεκριμένος χαρακτηρισμός. Είτε ως ζωνη αποκλεισμου, ειτε ως ζωνη ελεγχου, ειτε ως ζωνη προληψης. Οταν μια περιοχη χαρακτηριζεται ως ζωνη αποκλεισμου σημαινει οτι σε αυτο το συγκροτημα, τις προηγουμενες 7 ημερες εχει εντοπιστει κρουσμα, οποτε οι ενοικοι δεν επιτρεπεται να βγουν απο τα διαμερισματα τους" αναφέρει η υπεύθυνη του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας Γενικού Προξενείου Σανγκάης, Ελένη Μουτσάκη.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, ατελειωτες είναι οι ουρες μπροστά στα σημεία που γίνονται τεστ κορωνοϊού και εκφράζονται φόβοι για όλο και πιο αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. 

Πηγή: skai.gr