Κολομβία: Δολοφονία υποψήφιας δημάρχου και άλλων 5 ανθρώπων

Μια υποψήφια στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στη νοτιοδυτική Κολομβία και άλλοι πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους η μητέρα της, σκοτώθηκαν σε επίθεση για την οποία οι αρχές της λατινοαμερικάνικης χώρας επέρριψαν αμέσως την ευθύνη σε αποστάτες της οργάνωσης FARC.

Σύμφωνα με τη λεγόμενη Αποστολή Εκλογικών Παρατηρητών, που έχουν ιδρύσει μη κυβερνητικές οργανώσεις, ήδη έχουν δολοφονηθεί πέντε υποψήφιοι ή υποψήφιες, «θύματα [της] πολιτικής βίας» στην Κολομβία, από την 27η Ιουλίου ως τη 2α Σεπτεμβρίου, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η επίθεση καταγράφηκε μερικές ημέρες αφότου άλλοτε ηγετικά στελέχη της πλέον διαλυμένης οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), που έχει μετασχηματιστεί σε πολιτικό κόμμα, ανακοίνωσαν πως ξαναπαίρνουν τα όπλα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αθετεί τη συμφωνία ειρήνης.

Το θωρακισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Καρίνα Γκαρσία Σιέρα, υποψήφια του κόμματος των Φιλελευθέρων στον δήμο Σουάρες, στην επαρχία Κάουκα, δέχθηκε πυρά από ισχυρά τουφέκια μεγάλου βεληνεκούς, πριν πυρποληθεί.

Τα υπόλοιπα θύματα ήταν η μητέρα της, τρία στελέχη της τοπικής οργάνωσης του κόμματος κι ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

Στην περιοχή είναι γνωστό ότι παράγονται και διακινούνται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και λειτουργούν παράνομα μεταλλεία.

Αποστάτες των FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, που συνήφθη ανάμεσα στην άλλοτε ισχυρότερη οργάνωση ανταρτών στην αμερικανική ήπειρο και την προηγούμενη κυβέρνηση της Κολομβίας, φέρονται να επιχειρούν εκεί.

Στην ίδια περιοχή δρουν επίσης πάντως συμμορίες που έχουν σχηματίσει ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί.

«Μετά λύπης μας αναφέρουμε» ότι για τη δολοφονία της υποψήφιας «είναι βέβαιο ότι ευθύνεται ο αποκαλούμενος “Μαχίν Μπου”, επικεφαλής ομάδας αποστατών των FARC», δήλωσε ο Μιγκέλ Σεμπάγιος, επίτροπος ειρήνης. «Θεωρούμε δεδομένο πως ευθύνεται, λόγω της επιρροής του στην περιοχή, για αυτό το ειδεχθές έγκλημα», πρόσθεσε ο Σεμπάγιος. Κατήγγειλε εξάλλου ότι άλλο ένα στέλεχος των Φιλελεύθερων απήχθη στην επαρχία Τσοκό (βορειοδυτικά), ενέργεια την ευθύνη για την οποία επέρριψε σε μέλη του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στη χώρα.

Με ανακοίνωσή του, ο υπουργός ’μυνας της Κολομβίας Γκιγιέρμο Μποτέρο προσέφερε αμοιβή ύψους περίπου 44.000 δολαρίων ΗΠΑ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη δύο ηγετών των αποστατών των FARC στην επαρχία, συμπεριλαμβανομένου του «Μαχίν Μπου».

Ούτε ο Σεμπάγιος, ούτε ο υπουργός ’μυνας αναφέρθηκαν σε κάποια απόδειξη που να τεκμηριώνει ότι την επίθεση διέπραξαν αποστάτες.

Η Γκαρσία είχε καταγγείλει επανειλημμένα πως δεχόταν απειλές στον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Υποφέρουμε σήμερα — ένας πατέρας, μια αδελφή. Μένει πίσω ένα παιδί τριών ετών, που θα υπομείνει τις συνέπειες της αβελτηρίας αυτής της χώρας, αυτού του εμπόλεμου κόσμου όπου ζούμε», είπε ο Ορλάντο Γκαρσία, 60 ετών, ο πατέρας της υποψήφιας, διευκρινίζοντας πως η κόρη του δεχόταν απειλές από οπαδούς πολιτικών αντιπάλων της.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων κατήγγειλε την δολοφονία της υποψήφιάς του από «τρομοκράτες» και απαίτησε εγγυήσεις για την ασφάλεια των στελεχών του από τις αρχές ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Η επίθεση αύξησε σε 12 των αριθμό των ανθρώπων που δολοφονήθηκαν μέσα σε 48 ώρες στην επαρχία Κάουκα.

Από τα τέλη του 2016 και παρά την υπογραφή της συμφωνία ειρήνης, οι δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα συνεχίζονται αμείωτες. Οι ιθαγενείς πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα του πληθυσμού: 158 εκπρόσωποι και ηγέτες τους έχουν δολοφονηθεί, ανάμεσά τους 94 αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, που ανήκει στη σκληρή δεξιά, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ιθαγενών της Κολομβίας (ONIC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ