Και η Αθήνα στο ντόμινο απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τη Δύση

Στον χαρακτηρισμό 12 μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής ως μη αρεστά πρόσωπα- personae non gratae- που συνεπάγεται την απέλασή τους,  προχώρησε σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εν μέσω διεθνούς κατακραυγής για τις φρικαλεότητες στην ουκρανική πόλη Μπούκα.

Ειδικότερα, οι Ελληνικές αρχές κηρύξαν 12 μέλη των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Οι ανωτέρω κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της Σύμβασης της Βιέννης για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963. 

Ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τον Ρώσο Πρέσβη σχετικά με την απόφαση αυτή.

Οι εικόνες από τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι άμαχοι πριν οδηγηθούν στον θάνατο και οι περιγραφές του Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό και θλίψη στη διεθνή κοινότητα, η οποία συντονίζει τις επόμενες κινήσεις της, με στόχο να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιέσεις στην Μόσχα, μέσω της διπλωματικής απομόνωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ αυτών και η Αθήνα, προχωρούν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών.

Η Δανία ανακοίνωσε χθες ότι απελαύνει 15 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία. «Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα αγριότητας, βαναυσότητας και εγκλημάτων πολέμου, που όπως φαίνεται έχουν τελεστεί στην Μπούκα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ και συμπλήρωσε ότι η Κοπεγχάγη διαπίστωσε πως οι 15 πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών, οι οποίοι απελάθηκαν, εμπλέκονταν σε ενέργειες κατασκοπείας στο δανέζικο έδαφος.

Οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Δανία μέσα σε 14 ημέρες.

Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν επίσης λάβει αρκετές άλλες χώρες της ΕΕ, περιλαμβανομένων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η Γερμανία κήρυξε ανεπιθύμητα πρόσωπα 40 Ρώσους διπλωμάτες, οδηγώντας τους σε απέλαση.

Επίσης η Γαλλία αποφάσισε να απελάσει πολυάριθμους Ρώσους υπαλλήλους με διπλωματικό καθεστώς, των οποίων οι ενέργειες είναι αντίθετες με τα γαλλικά συμφέροντα ασφαλείας.

Η Ιταλία με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι απελαύνει 30 Ρώσους διπλωμάτες για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη σε συμφωνία με άλλους ευρωπαίους και ατλαντικούς εταίρους, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της Ιταλίας και στο πλαίσιο της παρούσας κρίσης, αποτέλεσμα της αδικαιολόγητης επίθεσης κατά της Ουκρανίας από μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών αποσαφήνισε ότι δεν θα απελαθεί ο Ρώσος πρέσβης στην Ρώμη, ο Σεργκέι Ραζόφ, στον οποίο κοινοποιήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.

Η Σουηδία προχωρά στην απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών οι οποίοι δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Αν Λίντε.

Η αντίδραση της Μόσχας

Απέναντι στο κλίμα αυτό της αυξανόμενης πίεσης, η Μόσχα, η οποία ισχυρίζεται ότι οι εικόνες με τους εκτελεσθέντες αμάχους στην Μπούκα είναι πλαστά προϊόντα της ουκρανικής και της δυτικής προπαγάνδας με στόχο να δυσφημιστεί η Ρωσία, απειλεί με αντίποινα: η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η χώρα της δεν θα αφήσει το αναπάντητο» και ότι «η απάντηση που θα δοθεί θα είναι η πρέπουσα».

Υπενθυμίζεται ότι σε απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα είχε προχωρήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και επί θητείας του Νίκου Κοτζιά τον Ιούλιο του 2018. 

Η απόφαση είχε ληφθεί τότε καθώς οι εν λόγω διπλωμάτες είχαν κατηγορηθεί για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες συνιστούσαν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. 

Εν μέσω των μαζικών απελάσεων ρώσων διπλωματών από τις δυτικές πρωτεύουσες, η Ρωσία δηλώνει ότι θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες

Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες, παρά τις μαζικές απελάσεις ρώσων διπλωματών για κατασκοπευτικές ή βλαπτικές της εθνικής ασφάλειας δραστηριότητες, μετέδωσε νωρίτερα σήμερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Ο Γκρούσκο δήλωσε ότι «διαταράσσοντας το έργο των ρώσων διπλωματών» οι ευρωπαϊκές χώρες ζημιώνουν τα δικά τους συμφέροντα.

Ο ρώσος υφυπουργός δήλωσε επίσης πως «ελπίζει ότι η Δύση έχει αρκετή κοινή λογική ώστε «να μην παίζει παιγνίδια γύρω από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ», γιατί θα είναι «σαν να παίζει με την φωτιά» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει επαφές με το ΝΑΤΟ διότι αυτήν την στιγμή «δεν υπάρχει τίποτε για να συζητηθεί», μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Ο Γκρούσκο προειδοποίησε επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι «θα πληρώσει για τον ενεργειακό εκβιασμό της».

Ευρωπαϊκές κυρώσεις

Πέραν των διπλωματικών κινήσεων, οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν και στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ αναμένονται ανακοινώσεις σήμερα και από την Ουάσινγκτον.

Χθες η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε τις ευρωπαϊκές προτάσεις:

«1. Απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα από τη Ρωσία, αξίας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μειώνοντας μια άλλη σημαντική πηγή εσόδων για τη Ρωσία.

2. Πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε 4 βασικές ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η VTB, η 2η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα.

3. Απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της ΕΕ ρωσικών πλοίων και απαγόρευση οδικής πρόσβασης σε ρωσικές και λευκορωσικές εταιρείες μεταφορών.

4. Περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, αξίας 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε κρίσιμους τομείς: προηγμένοι ημιαγωγοί, μηχανήματα και εξοπλισμός μεταφορών

5. Συγκεκριμένες νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

6. Στοχευμένα μέτρα, όπως απαγόρευση συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε δημόσιες συμβάσεις στην ΕΕ και αποκλεισμός κάθε οικονομικής στήριξης, ευρωπαϊκής ή εθνικής προς τους ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Τέλος, προτείνουμε περισσότερες κυρώσεις σε βάρος ιδιωτών.

Εργαζόμαστε επίσης για πρόσθετες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πετρελαίου, και εξετάζουμε ορισμένες από τις ιδέες των κρατών μελών, όπως φόρους ή συγκεκριμένα κανάλια πληρωμής, όπως έναν λογαριασμό μεσεγγύησης».

Πηγή: skai.gr