Φρίκη στην Μπούκα: Αλλάζει τα δεδομένα στον πόλεμο - Φουντώνει η συζήτηση για νέες κυρώσεις στην Ρωσία

Οι φρικτές εικόνες από την ουκρανική πόλη, Μπούκα, όπου μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων αποκαλύφθηκε εκατόμβη αμάχων, ανοίγουν εκ νέου την συζήτηση εντός της ΕΕ για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ως απάντηση στην φρικαλεότητα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το πρωί πως ένας νέος γύρος κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητος, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως οι ρωσικές δυνάμεις ευθύνονται για δολοφονίες στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας.

«Υπάρχουν πάρα πολύ σαφείς ενδείξεις που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου. Είναι λίγο ως πολύ αποδεδειγμένο ότι ο ρωσικός στρατός ευθύνεται (για τους φόνους στην Μπούκα)» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Αυτό που συνέβη στην Μπούκα απαιτεί έναν νέο γύρο κυρώσεων και πολύ σαφή μέτρα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να στοχεύουν σε άνθρακα και πετρέλαιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουες -αν και όχι όλες.

Την ευρωπαΐκή «γραμμή» εξέφρασε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πριν από λίγη ώρα έκανε λόγο για «φρικτές δολοφονίες» στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας από τις οποίες αποχώρησαν τα ρωσικά στρατεύματα.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν επικοινωνίας της φον ντερ Λάιεν με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος επισκέφθηκε την μαρτυρική πόλη για να δει ιδίοις όμμασι την κατάσταση.

Ζελένσκι: Οι Ρώσοι μας φέρονται σαν να είμαστε ζώα

Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε το σημείο που έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών δικτύων, με τα κατεστραμμένα ρωσικά άρματα και τους νεκρούς πολίτες να κείτονται στη μέση του δρόμου, βγάζοντας στην επιφάνεια το πλέον αποτρόπαιο πρόσωπο του πολέμου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι παρά τον ανθρώπινο πόνο, οι κάτοικοι της πόλης δείχνουν την ανθρωπιά τους φροντίζοντας και τα ζώα που έμειναν χωρίς στέγη.

«Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του λαού μας, να συμπεριφέρεστε στα ζώα όπως θα φερθείτε στους ανθρώπους» είπε και πρόσθεσε για τους Ρώσους στρατιώτες ότι συμπεριφέρονται στους ανθρώπους χειρότερα από ζώα. «Αυτό είναι πραγματική γενοκτονία, αυτό που είδατε εδώ σήμερα» πρόσθεσε.

«Οι οδυνηρές εικόνες δεν μπορούν και δεν θα μείνουν αναπάντητες» δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαιώνοντας για την πλήρη στήριξη της Επιτροπής.

«Παγκόσμια απάντηση»

Σημείωσε επίσης ότι «η ΕΕ έχει συστήσει μια κοινή ομάδα έρευνας με την Ουκρανία για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια στέλνοντας ομάδες έρευνας στο έδαφος για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές εισαγγελικές υπηρεσίες. Η Eurojust και η Europol είναι έτοιμες να βοηθήσουν».

«Απαιτείται μια παγκόσμια απάντηση. Υπάρχουν συνεχείς συνομιλίες μεταξύ της Eurojust και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχει το Δικαστήριο στην Κοινή Ομάδα Έρευνας. Μια τέτοια συντονισμένη προσέγγιση από τις ουκρανικές αρχές, την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες τους και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα επιτρέψει τη συλλογή, ανάλυση και επεξεργασία των αποδεικτικών στοιχείων με τον πληρέστερο και αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο» υπογραμμίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης θα έρθει σε επαφή με τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας, ενώ «η Επιτροπή θα παράσχει όλη την απαραίτητη τεχνική και οικονομική υποστήριξη σε όλες τις έρευνες υπό την ηγεσία της ΕΕ» καταλήγει η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, ζητά την εκταφή των σορών που βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Με τρομάζουν οι εικόνες αμάχων που κείτονται νεκροί στους δρόμους και σε αυτοσχέδιους τάφους στην πόλη Μπούχα στην Ουκρανία», είπε.
«Οι αναφορές που προκύπτουν εγείρουν σοβαρά και ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου, σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε.

Αυστριακό βέτο

Πάντως η Αυστρία δεν δείχνει διατεθειμένη να συμφωνήσει σε νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ειδικά αν αφορούν το φυσικό αέριο.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η χώρα του δεν θα υποστηρίξει κανένα εμπάργκο της ΕΕ στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς το μπλοκ -ποπως είπε- έχει κι άλλες επιλογές για να αυστηροποιήσει τα τιμωρητικά μέτρα κατά του Πούτιν.

Το θέμα διχάζει και το Βερολίνο, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής. Πάντως, σε δηλώσεις τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι προκρίνουν το πέμπτο πακέτο κυρώσεων να αφορά σε φυσικά πρόσωπα και περιουσιακά στοιχεία, ενδεχομένως και ρωσικές τράπεζες, αλλά όχι το φυσικό αέριο.

Αρνείται την ευθύνη η Μόσχα

Ενώ η Ευρώπη κατηγορεί χωρίς περιστροφές τον ρωσικό στρατό για την φρικαλεότητα στην Μπούκα, η Μόσχα αρνείται την κατηγορία και την επιστρέφει στην ουκρανική πλευρά λέγοντας ότι είναι ενορχηστρωμένη σε συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής έδωσε εντολή να αρχίσει έρευνα στη βάση ότι η Ουκρανία διέδωσε «εσκεμμένα ψευδή πληροφόρηση» για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούτσα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το οπτικό υλικό με νεκρούς αμάχους στην πόλη Μπούκα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκε» από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο σχεδίου για να κατηγορηθεί η Ρωσία.

«Ποιοί είναι αυθεντία στην προβοκάτσια; Φυσικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» σημείωσε χθες Κυριακή σε συνέντευξή της στην κρατική τηλεόραση η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Λαβρόφ: Ουκρανική προβοκάτσια

Μάλιστα, ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το σκηνικό στην Μπούκα είναι σκηνοθετημένο, κάνοντας μάλιστα λόγο για προβοκάτσια που συνιστά ευθεία απειλή στη διεθνή ασφάλεια.

Ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι φωτογραφίες που έχουν σοκάρει τον πλανήτη, σκηνοθετήθηκαν μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη.

Όπως μεταδίδει το Sputnik, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αποχώρησαν από την περιοχή στης 30 Μαρτίου και πως στις 31 Μαρτίου, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πανηγυρικά πως όλα είναι καλά. Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, δύο ημέρες μετά έγινε σκηνοθεσία.

Το πρακτορείο Ruptly δημοσίευσε μάλιστα βίντεο που φέρεται να ανέβασε ο δήμαρχος της Μπούκα, Ανατόλι Φεντορούκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 31 Μαρτίου. Λέει ότι ο ρωσικός στρατός εκδιώχθηκε από την πόλη και πως πρόκειται για μια σπουδαία ημέρα για τη χώρα του.

«Η 31η Μαρτίου θα περάσει στην ιστορία του οικισμού μας αλλά και ολόκληρης της χώρας ως η ημέρα που οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας απελευθέρωσαν τις περιοχές μας από τα ρωσικά ‘’Ορκ’’, από τους Ρώσους κατακτητές», φέρεται να λέει ο δήμαρχος.

Δείτε το βίντεο

Κρεμλίνο: Ψευδείς ισχυρισμοί και επεξεργασμένα βίντεο

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επανέλαβε ότι η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με μαζική δολοφονία αμάχων στην Μπούκα και υποστήριξε πως το ουκρανικό «αφήγημα» δεν επαληθεύεται από την αλληλουχία των γεγονότων.

Κάλεσε μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να μη βιαστεί να κρίνει.

Ο Πεσκόφ δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του, αλλά είπε ότι οι Ρώσοι ειδικοί εντόπισαν σημάδια διαφόρων «ψευδών» και επεξεργασμένων βίντεο στο υλικό που έχει κυκλοφορήσει.

Πηγή: skai.gr