Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που διορίζει πρεσβευτή στο Αφγανιστάν

Σημειώνεται ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία έχει επικριθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών

Η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα που διορίζει νέο πρεσβευτή στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία το 2021, αναφέρει το BBC.

Την εξέλιξη αυτή έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι Ταλιμπάν, αναφέροντας ότι  διορισμός του Zhao Xing σηματοδοτεί τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών και με άλλες χώρες.

Σημειώνεται ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, η οποία έχει επικριθεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο διορισμός του κ. Zhao είναι μέρος των κινήσεων της Κίνας να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που είναι κλειδί για την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του Πεκίνου «Belt and Road». Το Πεκίνο έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να επενδύσει στους φυσικούς πόρους του Αφγανιστάν, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκτεταμένα κοιτάσματα χαλκού, λιθίου και χρυσού.
 

Πηγή: skai.gr