«Πράσινο φως» από Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ - Πάει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε ότι το Ελσίνκι εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Άγκυρα - Η αντίδραση του Γενς Στόλτενμπεργκ

«Πράσινο φως» για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  μετά τις επαφές που είχε με τον φινλανδό ομόλογό του.

Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε ότι το Ελσίνκι εκπλήρωσε τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η Άγκυρα και έδωσε εντολή να προωθηθεί η διαδικασία στο τουρκικό κοινοβούλιο, προκειμένου να ψηφιστεί και να επικυρωθεί.

Η σημαντικότατη εξέλιξη ήρθε 10 μήνες μετά το αρχικό αίτημα της σκανδιναβικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, διάστημα κατά το οποίο υπήρξαν σκληρές διαβουλεύσεις, ναυάγια και συγκρούσεις.

«Λάβαμε την απόφαση να ενεργοποιήσουμε στο κοινοβούλιό μας το πρωτόκολλο για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Σαούλι Νιίστο στην Άγκυρα.

Όσον αφορά στην ένταξη της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της κουρδικής τρομοκρατίας στη χώρα της Σκανδιναβίας.

Ο Φινλανδός πρόεδρος από την πλευρά του καλωσόρισε την απόφαση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση, για όλη τη Φινλανδία, κάτι πάρα πολύ σημαντικό».

Στις 27 Μαρτίου ψηφίζει η Ουγγαρία για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

O ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε σήμερα ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβερνώσα συμμαχία κομμάτων της πλειοψηφίας θα εγκρίνει ομόφωνα την ένταξη.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ "αργότερα" χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα 'ναι'», ανέφερε ο Κόσιτς στη δήλωσή του.

«Για το ζήτημα της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει στη μεταγενέστερη ημερομηνία», είπε.

......

Πηγή: skai.gr