Κλείσιμο

Μολδαβία: «Δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου στη χώρα όσο η Ουκρανία αντέχει» λέει η πρόεδρος

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες μας ότι η Μολδαβία δεν διατρέχει τώρα κανέναν κίνδυνο πολέμου» ανέφερε η πρόεδρος από το βήμα της Βουλής

Η πρόεδρος Μάγια Σάντου δήλωσε σήμερα ότι δεν βλέπει κίνδυνο πολέμου στη Μολδαβία, όσο η Ρωσία πολεμά στην Ουκρανία, παρά τις ρωσικές απόπειρες αποσταθεροποίησης της χώρας της.

Σε ομιλία της στο κοινοβούλιο, η Σάντου χαιρέτισε την Ουκρανία για την αντίσταση κατά της Ρωσίας από τότε που εισέβαλε η Μόσχα πριν από ένα χρόνο και προέτρεψε τους Μολδαβούς να ενωθούν πίσω από την προσπάθεια της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πολέμου στη Μολδαβία όσο η Ουκρανία πολεμά», ανέφερε η πρόεδρος από το βήμα της Βουλής.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες μας ότι η Μολδαβία δεν διατρέχει τώρα κανέναν κίνδυνο πολέμου. Ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να φτάσει εδώ όσο η Ουκρανία αντέχει - και (συνεπώς) προστατεύει τη Μολδαβία. Είμαστε ευγνώμονες στους Ουκρανούς για τη γενναιότητα και την αγάπη τους για την ελευθερία».

Η Μολδαβία, μια μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων σφηνωμένη μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα -συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης, αυξανόμενης φτώχειας και κοινωνικών εντάσεων- που έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Μολδαβή πρόεδρος επανέλαβε τις κατηγορίες, τις οποίες αρνείται η Μόσχα, ότι η Ρωσία θέλει να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία.

Η Σάντου σημείωσε ότι η Ρωσία, η οποία έχει στρατεύματα που εδρεύουν στην αποσχισθείσα περιοχή Υπερδνειστερία της Μολδαβίας, θα συνεχίσει να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει «εκ των έσω» τη χώρα της και επαίνεσε τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που εμποδίζουν τις προσπάθειες να σπείρουν το χάος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αρχές της Μολδαβίας συνέλαβαν πολυάριθμους φερόμενους ως φιλορώσους ακτιβιστές που, όπως είπαν οι αρχές, προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα. Υπήρξαν επίσης αρκετές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από ένα φιλορωσικό κόμμα στην πρωτεύουσα, Κισινάου.

«Όσο είμαι πρόεδρος, η Μολδαβία θα αντέξει», είπε η Σάντου, η οποία έγινε πρόεδρος το 2020.

«Το 2030 η Μολδαβία θα πρέπει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε, συμπληρώνοντας «προτρέπω όλες τις πολιτικές δυνάμεις να θέσουν την ένταξη στην ΕΕ πάνω από κάθε συμφέρον και να στηρίξουν αυτό το κίνημα άνευ όρων».

Πηγή: skai.gr