Επικοινωνία Μπάιντεν με τον Φινλανδό πρόεδρο και τη Σουηδή πρωθυπουργό μετά τις απειλές Ερντογάν – Τι δηλώνουν

Επικοινωνία Μπάιντεν με τον Φινλανδό πρόεδρο και τη Σουηδή πρωθυπουργό μετά τις απειλές Ερντογάν – Τι δηλώνουν

Κοινή επικοινωνία με τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο είχε την Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη σκιά των απειλών του Ταγίπ Ερντογάν για βέτο στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο το τηλεφώνημα διήρκεσε λίγο πάνω από μισή ώρα.

«Κοινή επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Μοιραζόμαστε μια βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εξήγησα τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία εκτιμά βαθύτατα όλη την απαραίτητη υποστήριξη από τις ΗΠΑ» τόνισε στο Twitter o Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο.

«Σημαντική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν και τον πρόεδρο Νιινίστο  για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και για την πολιτική ασφαλείας Σουηδίας - Φινλανδίας. Ευχαριστούμε πολύ την αμερικανική υποστήριξη στην ασφάλειά μας και τις αντίστοιχες επιλογές πολιτικής ασφάλειας» τόνισε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σουηδίας. 

Ουάσινγκτον, Ελσίνκι και Στοκχόλμη θέλουν εξηγήσεις από την Άγκυρα

Η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία αύριο Σάββατο στη σύνοδο της Συμμαχίας στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε. «Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε δε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη... Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Εξηγήσεις από την Τουρκία για την αρνητική στάση της έναντι της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, θα ζητήσει και η Ουάσινγκτον στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
 
Η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ