BBC - Βρετανία: Ένοχος για τρομοκρατία 27χρονος Κυπριακής καταγωγής (pic)

Ένοχος σε τέσσερις κατηγορίες για τρομοκρατία δήλωσε στο Ποινικό Δικαστήριο της Βρετανίας ο 27χρονος Βρετανός υπήκοος Στέφαν Αριστείδου, κυπριακής καταγωγής.

Σύμφωνα με τo BBC, ο Αριστείδου, ο οποίος διέμενε μόνιμα στο Λονδίνο, ταξίδεψε στη Συρία το Απρίλιο του 2015 μαζί με τη σύζυγό του, Kolsoma Begum. Οι δύο νεαροί δηλώθηκαν ως εξαφανισθέντες από τους οικείους τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ζευγάρι έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Ράκα, τότε «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, και απέκτησαν ένα παιδί όσο βρίσκονταν στη Συρία.

Εντούτοις, τον Απρίλιο του 2017 συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να περάσουν μέσα από την Τουρκία. Μετέπειτα, η τουρκική δικαιοσύνη τους καταδίκασε ως μέλη του Ισλαμικού Κράτος και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι ετών. Στο μεταξύ, η σύζυγός του καταδικάστηκε ερήμην, αφού είχε ήδη επιστρέψει στη Βρετανία μαζί με το παιδί τους.

Ο Aριστείδου αφίχθη στο αεροδρόμιο του Χίθροου το Φεβρουάριο του 2021, όπου και συνελήφθη. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο δεν είχε χρησιμοποιήσει από τη σύλληψη του από τους Τούρκους το 2017. Σε αυτό εντοπίστηκαν μηνύματα που αντάλλαζε με τη σύζυγό του.

Οι τέσσερις κατηγορίες στις οποίες δήλωσε ένοχος ο Αριστείδου διαπράχθηκαν το 2014, πριν μεταβεί στη Συρία, όταν έστελνε βίντεο με προπαγανδιστικό περιεχόμενο του ΙΚ με αποκεφαλισμούς και εκτελέσεις. 

BBC 

Πηγή: bbc.com