Αυτό είναι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας στη Λευκορωσία -Από ώρα σε ώρα οι συνομιλίες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας δημοσίευσε μια φωτογραφία από τον τόπο διεξαγωγής των σημερινών διαπραγματεύσεων Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Στη Λευκορωσία, όλα είναι έτοιμα για να φιλοξενηθούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Περιμένοντας να φτάσουν οι αντιπροσωπείες», ανέφερε το υπουργείο σε tweet γύρω στις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες θα συναντηθούν χωρίς προϋποθέσεις στο Πριπιάτ της Λευκορωσίας.

Ο Ζελένσκι είπε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα σημειωθεί πρόοδος, αλλά ότι θα προσπαθήσει.

«Θα πω ειλικρινά, όπως πάντα, ότι δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης», είπε. «Αλλά ας προσπαθήσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει καμία αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, δεν προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία».

Οι σκληρές κυρωσεις των δυτικών

Η ΕΕ πήρε την απόφαση να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, έκλεισε τον εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατεύματα, ενώ απαγορεύει και τα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Επίσης, τα κράτη μέλη θα υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες στα εδάφη τους, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαδικασίες αίτησης για άσυλο. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

Το ρούβλι βυθίζεται σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου, μετά τις κυρώσεις.

Ο ΟΗΕ συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όλων των 193 μελών του.

Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο - Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Στο μεταξύ, εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

O Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε, παράλληλα, ότι η  παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ της νότιας Ουκρανίας καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Προσέθεσε ότι 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Στη Μαριούπολη, τουλάχιστον 15 είναι οι τραυματίες από τους βραδινούς βομβαρισμούς, ενώ περισσότερα από 80 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων 18 σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε ότι πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα διεθνή μέσα έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες πάνω από 350 άνθρωποι, εκ των οποίων 16 παιδιά.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 4.500 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής, μια είδηση που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, τουλάχιστον 368.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Πηγή: skai.gr