Πέμπτη ημέρα πολέμου στην Ουκρανία -Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο εν αναμονή των διαπραγματεύσεων

Για πέμπτη ημέρα συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία, εν αναμονή της συνάντησης των δύο πλευρών για διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Ρωσικά ΜΜΕ, μεταδίδουν ότι ήδη η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει φτάσει στη Λευκορωσία για τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα, στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας κοντά στον ποταμό Πρίπιατ. 

Σε διάγγελμά του, χθες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «μέχρι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη. Δεν θα υποκύψουμε, δεν θα δώσουμε ούτε μέτρο από το έδαφός μας». 

Οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σκληρή αντίσταση από τους Ουκρανούς και γι αυτό η διείσδυσή τους από τα βόρεια είναι πιο αργή σε σχέση με το νότο όπου σημειώνουν «λίγο μεγαλύτερη επιτυχία».

Εκρήξεις σε Κίεβο και Χάρκοβο

Στο μεταξύ, εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, όπως ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

O Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε, παράλληλα, ότι η  παράκτια πόλη Μπερντιάνσκ της νότιας Ουκρανίας καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.

Στο Κίεβο είχε επικρατήσει ηρεμία για κάποιες ώρες την Κυριακή, αλλά οι σειρήνες συναγερμού ηχούν ξανά, σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα.

Προσέθεσε ότι 11 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται ανοικτά της Οδησσού.

Βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη, τουλάχιστον 15 είναι οι τραυματίες από τους βραδινούς βομβαρισμούς, ενώ περισσότερα από 80 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο, εκ των οποίων 18 σε σοβαρή κατάσταση.

Νωρίτερα το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε ότι πολλά ρωσικά βομβαρδιστικά και μαχητικά απογειώθηκαν από τη χερσόνησο της Κριμαίας προς ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται το Κίεβο, το Χάρκοβο, η πόλη Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα. Οι πληροφορίες του πρακτορείου δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα διεθνή μέσα έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες πάνω από 350 άνθρωποι, εκ των οποίων 16 παιδιά.

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 4.500 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της εισβολής, μια είδηση που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Παράλληλα, τουλάχιστον 368.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία.

Οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία και το μήνυμα Ζελένσκι

Διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να θέσει σε υψηλή επιφυλακή τις πυρηνικές του δυνάμεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε ότι οι επόμενες 24 ώρες θα είναι «κρίσιμες» κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον.

Οι σκληρές κυρωσεις των δυτικών

Η ΕΕ πήρε την απόφαση να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία, έκλεισε και εναέριο χώρο της στα ρωσικά στρατεύματα ενώ απαγορεύει και τα κρατικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Επίσης τα κράτη μέλη θα υποδεχθούν Ουκρανούς πρόσφυγες στα εδάφη τους, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαδικασίες αίτησης για άσυλο. Αρκετά ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT.

Το ρούβλι βυθίζεται σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου, μετά τις κυρώσεις.

Ο ΟΗΕ συγκαλεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση, με τη συμμετοχή όλων των 193 μελών του.

Πηγή: skai.gr