Κλείσιμο

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία κινδυνεύει με «βαθιά ύφεση»

Σε παραδοχή πως η οικονομία της Ρωσίας κινδυνεύει με «βαθιά ύφεση» σε περίπτωση που η κυβέρνηση εγκαταλείψει τα σχέδιά της για δημόσιες δαπάνες προχώρησε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti.

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από στρατηγικά σχέδια δαπανών με στόχο τη στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με την κρίση του 2008, όταν η καταβαράθρωση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς – όπως είπε – σήμερα «πολλές χώρες ουσιαστικά εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Τα σχόλια του κ. Μεντβέντεφ έρχονται στον απόηχο μιας πολύ σκληρής εβδομάδας για το ρωσικό ρούβλι, το οποίο υφίσταται καθημερινές πιέσεις στην ισοτιμία του με το αμερικανικό δολάριο, υποχρεώνοντας τη ρωσική κεντρική τράπεζα να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για να το στηρίξει.

Η αποδυνάμωση του ρουβλίου συμπίπτει με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, με το Brent να κινείται στη ζώνη των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, έχοντας χάσει σχεδόν το 50% της αξίας του από τα μέσα Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr