Κλείσιμο

ΝASA DART: Σήμερα το πρώτο πείραμα «Αρμαγεδδών» - Σκάφος θα συγκρουστεί με μετεωρίτη (βίντεο)

Σήμερα Δευτέρα προς ξημερώματα Τρίτης, πύραυλος της αποστολής DART θα συγκρουστεί σκοπίμως με έναν αστεροειδή, στην πρώτη παγκοσμίως δοκιμή πλανητικής άμυνας. 

Σήμερα Δευτέρα προς ξημερώματα Τρίτης, ένας πύραυλος της NASA θα συγκρουστεί σκοπίμως με έναν αστεροειδή, στην πρώτη παγκοσμίως δοκιμή πλανητικής άμυνας. 

Η αποστολή λέγεται DART (Δοκιμή διπλής ανακατεύθυνσης αστεροειδών) και ο πύραυλος εκτοξεύτηκε πέρσι τον Νοέμβριο. Τα ξημερώματα θα συγκρουστεί και θα προσπαθήσει να εκτρέψει τον αστεροειδή «Δίμορφο» (Dimorphos), ο οποίος απέχει 6,8 εκατομμύρια μίλια από την Γη. 

Το σενάριο θυμίζει την ταινία «Αρμαγεδδών» αλλά φαίνεται ότι στη NASA θέλουν να είναι προετοιμασμένοι δια παν ενδεχόμενο. 

Η αποστολή έχει σκοπό να μελετήσει το πόσο δύσκολο θα ήταν να σταματήσει ένας μεγάλος διαστημικός βράχος την τροχιά του και το καταστροφικό σενάριο πρόσκρουσης με τη Γη.

Η σύγκρουση του σκάφους της NASA με τον αστεροειδή θα μεταδοθεί ζωντανά από τα social media και το κανάλι της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος στο YouTube.

Ο μικρός αστεροειδής Δίμορφος περιφέρεται γύρω από έναν μεγαλύτερο που ονομάζεται Δίδυμος. Οι δύο μετεωριτες θα κάνουν την πλησιέστερη προσέγγισή τους στη Γη εδώ και χρόνια στα τέλη Σεπτεμβρίου, περνώντας σε απόσταση περίπου 10,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Πηγή: skai.gr
TAGS: NASA