Κλείσιμο

Σταϊκούρας: 160 εκατ. ευρώ αντί για 1 δισ. τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην εστίαση!

Στη χαμηλή αποτελεσματικότητα του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση, αναφέρθηκε στην επιτροπή της Βουλής, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του 2013,ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα τόνισε ότι για το 2012 – 2015 προβλέπονταν ότι η μετάβαση του ΦΠΑ από το 13% σε 23% θα έφερνε 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στη συνέχεια η απόδοση περιορίστηκε στα 800 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά τον πρώτο χρόνο απέφερε 160 εκατ. ευρώ. «Τα ετήσια έσοδα ήταν υποπολλαπλάσια από αυτά που αρχικά προβλέφθηκαν, εν τω μεταξύ πολλά καταστήματα έκλεισαν και φαίνεται να ενισχύθηκε και η φοροδιαφυγή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα συζητηθεί τον Ιούνιο με την τρόικα.

Αναφερόμενος στο πετρέλαιο θέρμανσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως επανεξετάζεται η μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να ενισχυθούν τα χαμηλότερα στρώματα. «Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η κατανάλωση, να μην δημιουργηθεί κίνητρο για νόθευση κίνησης και θέρμανσης και να μην δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα». Όπως συμπλήρωσε η αύξηση ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο επίσης για επιδόσεις καλύτερες των στόχων και για θετική εικόνα της χώρας που συνεχίζεται και το 2013.

Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος, Newsdesk ΣΚΑΪ