Προανακριτική για Παππά: Κυριάκος Τόμπρας και Χρήστος Καλογρίτσας οι πρώτοι μάρτυρες

Το στενό συνεργάτη του Χρήστου Καλογρίτσα, Κυριάκο Τόμπρα που βάση της δικογραφίας διαμεσολάβησε ανάμεσα στην πλευρά Καλογρίτσα και τη λιβανέζικη κατασκευαστική CCC για τα 3 εκατομμύρια ευρώ προς χρήση ως εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε να καλέσει ως πρώτο μάρτυρα η Προανακριτική Επιτροπή για τον Νίκο Παππά, κατόπιν πρότασης της ΝΔ. Ο κ. Τόμπαρας θα προσέλθει στην προανακριτική την επόμενη Τρίτη 13/4.

Δεύτερος αναμένεται να περάσει το κατώφλι της Επιτροπής ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας, που έχει καταγγείλει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ για ενορχήστρωση σχεδίου απόκτησης  καναλιού επιρροής και ελέγχου του ΣΥΡΙΖΑ με «μπροστινό» τον ίδιο.

Η πρώτη τετράδα μαρτύρων, κατόπιν ψήφισης κατά πλειοψηφία της πρότασης της ΝΔ, θα ολοκληρωθεί με την κλήση του στενού συνεργάτη του κ. Καλογρίτσα, Χρίστο Νικολάου και τον διευθυντή λογιστηρίου της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC, Αντώνη Λιανό, ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία είχε ανταλλαγή σχετικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με τον κ. Τόμπρα. 

Η πλειοψηφία θεωρεί ότι είναι ρεαλιστικό η εν λόγω μάρτυρες να εξεταστούν μέχρι το Πάσχα.

Σε 2η φάση η ΝΔ πρότεινε να εξεταστούν οι:

Δήμος Βερύκιος, δημοσιογράφος και συνεργάτης του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά

Βαγγέλης Μαρινάκης, επιχειρηματίας (έχει μιλήσει για παρεμβάσεις του κ. Παππά, με στόχο να δανείσει τον κ. Καλογρίτσα)

Κώστας Βαξεβάνης – εκδότης  στο έντυπο του κατά τον Χρήστο Καλογρίτσα κατέληξαν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΝΔ ζήτησε επίσης να ζητηθεί από την εισαγγελία ο φάκελος για τα περίφημα βοσκοτόπια Καλογρίτσα.

Πάντως η ΝΔ δια του εισηγητή της Θάνου Πλεύρη πρότεινε ο κατάλογος των μαρτύρων να είναι ανοιχτός και η διαδικασία  δυναμική, ώστε να προστίθενται μάρτυρες στην πορεία εφόσον προκύψει λόγος από την εξέταση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρότεινε ως πρώτο μάρτυρα τον Βλαδίμηρο Καλογρίτσα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως πρώτο μάρτυρα τον γιο του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, Βλαδίμηρο Καλογρίτσα ως μηνυτή.  

Με την πρόταση διαφώνησε ο Θάνος Πλεύρης υποστηρίζοντας ότι ενάγουσα ήταν η Τοξότης Α.Ε. και ο Χρήστος Καλογρίτσας και άρα με βάση το καταστατικό ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν δικαιολογείται να κληθεί ενώ δεν είχε κληθεί καν ως μάρτυρας από τον πταισματοδίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέμεινε στη σειρά, επέμεινε ωστόσο στην κλήση του Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ως μάρτυρες τα εξής πρόσωπα:

Μισέλ Σάαντ από την CCC

Αντώνης Λιανός - Διευθυντής λογιστηρίου CCC

Γιάννης Στουρνάρας - Διοικητής ΤτΕ

Γιώργος- Χαράλαμπος Μπασιάς -Πρόεδρος Δ.Σ. Τοξότης Α.Ε

Μάριος Μπάχας, Νομικός Σύμβουλος Attica Bank

Αθανάσιος Τσαδάρης  - τ. Αναπλ.  Δ/νων σύμβουλος Αttica Bank

Κώστας Βαξεβάνης – Εκδότης – δημοσιογράφος

Άννα Πούσκουρη  - τ. Πρόεδρος ΔΣ Attica Bank

Ειρήνη Φυλοκουρίδου - Υπ/ντρια Κανονιστικής Συμμόρφωσης Attica Bank

Τάκης Θεοδωρικάκος – Βουλευτής ΝΔ

Αθανάσιος Αναστασίου - Αντιπρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος ΤΟΞΟΤΗΣ Α.Ε.

Δημήτρης Τερζόγλου - Πρώην Δ/νων Σύμβουλος GPO

Οι ενστάσεις στην επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες Θεοδώρα Τζάκρη και Παύλος Πολάκης ανέβασαν τους τόνους, με τον κ. Πολάκη μάλιστα να χτυπάει και το έδρανο με το χέρι, φωνάζοντας «Θα εξετάσουμε αυτούς που θέλουμε, θέλετε δε θέλετε»

Ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος κάλεσε τον κ. Πολάκη να μην δημιουργεί ένταση λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν έχει κάμερες να στήνεις show. Έχουμε ανοιχτό κατάλογο μαρτύρων και θες να δημιουργήσεις εντυπώσεις».

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε πυροτεχνήματα την πρόταση να κληθούν οι κύριοι Στουρνάρας και Θεοδωρικάκος. «Δηλαδή εμείς να πούμε Σπίρτζη;», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ

Με το σκεπτικό και τη σειρά μαρτύρων που πρότεινε η ΝΔ συμφώνησε και το Κίνημα Αλλαγής, με στόχο να κληθεί οποιοδήποτε πρόσωπο θεωρείται ότι μπορεί να συνεισφέρει στο έργο της Επιτροπής και να βγουν όλα στο φως.

Κατά πληροφορίες, η Νάντια Γιαννακοπούλου πρότεινε να προστεθεί στη λίστα και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, που φέρεται να γνωρίζει πολλά για την υπόθεση με τα λεγόμενα βοσκοτόπια, ενώ συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ως προς την πρότασή του να κληθεί ως μάρτυρας και ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Μετά την πρόταση της κ. Γιαννακοπούλου για τον κ. Σπίρτζη προκλήθηκε περιορισμένη ένταση στην αίθουσα. «Καλέστε τον, για καλέστε τον», απάντησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πολάκης και Τζανακόπουλος με την κ. Γιαννακοπούλου να τους λέει «μην εξάπτεστε όλα με τη σειρά του. Θα έρθουν όμορφα κι ωραία, όλα και όλοι θα έρθουν».

Πηγή: skai.gr