Η δύσκολη εξίσωση των εκλογών

Του Αντώνη Αντζολέτου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει υιοθετήσει τις εισηγήσεις που φέρεται να έχει δεχθεί τόσο για εκλογικό αιφνιδιασμό πριν από το καλοκαίρι όσο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να κατέβει ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Ειδικά το δεύτερο δεν είναι ένα καθόλου απλό βήμα. Έχει επιλέξει έως τώρα να κινηθεί θεσμικά και μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε σοβαρό αντίκτυπο και στον προεκλογικό αγώνα που θα έδινε. Το σύνολο της αντιπολίτευσης θα τον κατηγορούσε για ηττοπάθεια και θα επεσήμανε συνεχώς μια αρνητική πρωτιά: Κανένας πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει το εκλογικό σύστημα που νομοθέτησε χωρίς να το εφαρμόσει. Ασφαλώς η προοπτική της απόλυτης  πλειοψηφίας με ένα ποσοστό 34%-35% ήταν δελεαστική, καθώς η ΝΔ παρά τη μικρή φθορά εμφανίζεται ανθεκτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα σενάρια για τον νέο εκλογικό νόμο ανέφεραν πως το πρώτο κόμμα θα έπαιρνε μπόνους έως και δέκα έδρες αν η διαφορά του από το δεύτερο ήταν πάνω από 5%. Το μόνο επιχείρημα που μπορούσε να σταθεί ήταν η ανάγκη η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση αποκλείοντας τον κίνδυνο αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Ωστόσο το πολιτικό ρίσκο μιας τέτοια κίνησης θα ήταν μεγάλο.

Ο προσανατολισμός του πρωθυπουργού, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι να στήσει τις κάλπες του χρόνου την άνοιξη. Αυτό επανέλαβε και από τη Σαλαμίνα: «Καθώς οδεύουμε σταδιακά προς τις εκλογές που θα γίνουν το 2023 σε εσάς θα στηριχθούμε πάλι για τον αγώνα μας. Να διεκδικήσουμε μια δεύτερη τετραετία, να συνεχίσουμε το έργο μας».  Ασφαλώς οι τελευταίες επικαλυπτόμενες κρίσεις, της πανδημίας, του ενεργειακού και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν φέρει τον κόσμο στα όρια του δημιουργώντας συνθήκες άκρως δυναμικές και μη προβλέψιμες. Υπάρχει, ωστόσο πάντα η προσδοκία στο κυβερνητικό επιτελείο πως ακόμα και μερική επιστροφή σε συνθήκες κανονικότητας θα επαναφέρουν τη ΝΔ σε τροχιά διψήφιας διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κάποιοι εξακολουθούν να μιλούν για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο ακόμα και για τον Σεπτέμβριο. Το είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν, άλλωστε ο Κώστας Σημίτης το 1996, ο Κώστας Καραμανλής το 2007 και ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 και κέρδισαν. Ποσοστό επιτυχίας 100% για τους τότε πρωθυπουργούς. Σε αυτή την περίπτωση η ΔΕΘ θα ήταν το καλύτερο «προεκλογικό μπαλκόνι» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα και αν κάλπες στήνονταν πιο αργά μέσα στο φθινόπωρο. Για εκλογές όσο πιο σύντομα γίνεται πιέζει συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να βάλει σε αυτό το παιχνίδι και το ΚΙΝΑΛ.

Αξιοποιώντας, ωστόσο όλο το χρονικό περιθώριο που του δίνει το Σύνταγμα πολλά στελέχη της γαλάζιας παράταξης υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ. Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι ένα από τα όπλα που θα έχει στη διάθεσή του, ενώ τα νοικοκυριά θα έχουν το χρόνο να δουν στις τσέπες τους κάποια κέρδη ή να κάνουν συγκρίσεις από τις μειώσεις σε φόρους, σε εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ και από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης οι αυξήσεις που θα φανούν στις συντάξεις είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για την εξάντληση της τετραετίας. Χωρίς να είνα ακόμα ξεκάθαρο το ποσό υπολογίζεται στο 4,5% από το νέο χρόνο και είναι ένα καλό μπόνους μετά από τόσα χρόνια μειώσεων και στασιμότητας. Από την εξίσωση δεν πρέπει να βγει και το θέμα της συνέπειας που μετρά πολύ στο εκλογικό σώμα.

Πηγή: skai.gr