ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμός και λύπη για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη, τονίζει σε ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ, σχετικά με τις σοβαρότατες φθορές που αποτυπώνονται σε φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδίκτυου.

"Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο", τονίζει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως οι εικόνες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να προχωρήσει σε καταγγελία η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της χώρας.

Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να προχωρτήσει σε καταγγελί η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της χώρας.

«Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)”, παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Σημειώνεται πως η εικόνα αυτή έχει επιφέρει επικρίσεις ακόμη και από τον φιλοκυβερνητικός Τύπο ο οποία μιλά για «σοκαριστική, επονείδιστη εικόνα».

Στην Αγία Σοφία έσπευσαν μέλη της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και ιστορικοί τέχνης οι οποίοι φωτογράφισαν το σημείο που υπέστη ζημιές.

Η Ένωση απευθύνθηκε στις αρχές καθώς θεωρεί «η ζημία στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί».

Πηγή: skai.gr