Η απογραφή του 2021 φέρνει ανακατατάξεις στις εκλογικές περιφέρειες

Με βάση το Σύνταγμα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιφέρεια το αργότερο έναν χρόνο μετά την τελευταία απογραφή.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Την απογραφή του 2021 έχουν ξεκινήσει και μελετούν τα κομματικά επιτελεία περιμένοντας και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην κατανομή των εδρών λόγω της μεταβολής του πληθυσμού ανά εκλογική περιφέρεια. Γιατί τα κόμματα αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους; Περισσότερες μονοεδρικές σημαίνει ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην προεκλογική εκστρατεία της συγκεκριμένης περιφέρειας, καθώς η μάχη είναι πολύ εύκολο να χαθεί. Και οι υποψήφιοι γνωρίζουν πως έχουν μόνο μια ευκαιρία για να εκλεγούν. Αύξηση των εδρών στο λεκανοπέδιο της Αττικής ενδεχομένως να επιβάλει την επιστράτευση πιο δυνατών ονομάτων, καθώς ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι μεγάλος, οι γειτονιές είναι πολλές και συνεπώς η κάλυψη τους και η επαφή με τον κόσμο απαιτεί αρκετό χρόνο και πολλούς ανθρώπους να τρέξουν.  

Όλα αυτά θα ισχύσουν αν οι εκλογές γίνουν την άνοιξη του 2023, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός - και πολλές φορές μάλιστα - κατά τη χθεσινή περιοδεία του στην Ήπειρο. Στην περίπτωση του εκλογικού αιφνιδιασμού οι κάλπες θα στηθούν με βάση την απογραφή του 2011 γνωρίζοντας πως η Α΄ Αθήνας, ο νότιος τομέας και η Αχαϊα θα χάσουν από μια έδρα εξαιτίας της αύξησης των βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15 προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι ομογενείς. 

Με βάση το Σύνταγμα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιφέρεια το αργότερο έναν χρόνο μετά την τελευταία απογραφή. Αυτή θεωρείται ότι διεξήχθη τον  Μάρτιο του 2022, συνεπώς το υπουργείο Εσωτερικών υποχρεούται να έχει τα τελικά στοιχεία έως τον Μάρτιο του 2023. Η διεύθυνση εκλογών αναμένει τα οριστικά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι τον Δεκέμβριο προκειμένου να προχωρήσει στον υπολογισμό των εδρών. Δεν αποκλείεται να δούμε αρκετές μεταβολές.

Από μια πρώτη και ανεπίσημη ανάγνωση των δεδομένων προκύπτουν τα εξής. Μειώσεις του γενικού πληθυσμού (μαζί με ανήλικους) από 8,5% έως 14,3% παρουσιάζουν η Καστοριά (δυο έδρες), η Κοζάνη (πέντε έδρες) , ο Έβρος (τέσσερις έδρες), η Αρκαδία (τρεις έδρες), η Φλώρινα (δυο έδρες), το Κιλκίς (τρεις έδρες), η Φθιώτιδα (πέντε έδρες) και οι Σέρρες (έξι έδρες).  Η Ανατολική Αττική δεν αποκλείεται να εκλέξει έναν παραπάνω βουλευτή, καθώς καταγράφει αύξηση 2,8%. Ενισχυμένη είναι και η Δυτική Αττική κατά 2,4%. Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μείωση του μόνιμου πληθυσμού παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων. Από 664.046 που ήταν το 2011 είναι στους 637.798 σήμερα. Αύξηση έχει ο βόρειος τομέας κατά 1,1%. Η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης καταγράφει μείωση του πληθυσμού κατά 1,7%. Η περιφερειακή ενότητα Πειραιά μετρά 443.196 μόνιμους κατοίκους με πτώση κατά 1,3%. Στην Ήπειρο την μικρότερη μείωση έχουν τα Ιωάννινα (4,7%) και στη Θεσσαλία η Λάρισα κατά 5,3%. Στην Κρήτη αύξηση καταγράφει μόνο η περιφερειακή ενότητα Λασιθίου κατά 0,7% και έχει φτάσει συνολικά τους 75.900 κατοίκους.
 

Πηγή: skai.gr