Το ειδικό τέλος στα ακίνητα άναψε τα αίματα στη Βουλή

Πυροδότησε τη συζήτηση της αντίστοιχης τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής, η ανακοίνωση εκ μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου, της πρόθεσης της κυβέρνησης να εντάξει το ειδικό τέλος ακινήτων στο εθνικό φορολογικό σύστημα, παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο την εφαρμογή του πέραν του 2012.

Η ρύθμιση, μαζί με εκείνην για την καθαίρεση μελών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς, ευθύς εξ αρχής της συνεδρίασης, έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν επέλεξε να εισηγηθεί και δεν είναι ευτυχής που την εισηγείται την τροπολογία» - και να προτείνει την απαλλαγή των επιδοτούμενων ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων από την υποχρέωση καταβολής του επιδόματος.

Αργότερα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αντιτίθενται στο μέτρο μέχρι καταψήφισής του, πρότειναν αντίστοιχες εξαιρέσεις, όπως για τις οικοδομές αγροτικής χρήσης, ή πυρόπληκτες και σεισμόπληκτες οικοδομές για τις οποίες έχουν εκδοθεί αντίστοιχα επισκευαστικά δάνεια (Αντωνακόπουλος, Κατρίνης), για τις οικοδομές που κτίστηκαν πριν το ’55 ή βρίσκονται σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά (Κεγκέρογλου). Την επιβάρυνση όσων αυθαιρέτων είναι συνδεδεμένα με την ΔΕΗ, με οφέλη ύψους 500 εκ. ευρώ, πρότειναν οι κ.κ. Αμοιρίδης και Αντωνακόπουλος.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, στην τροποποίηση της τροπολογίας, εισήγαγε εισοδηματικά κριτήρια για την επιβάρυνση από το τέλος ακινήτων: «Δεν πληρώνει ούτε μισό ευρώ ο άνεργος, εφόσον το εισόδημά του το οικογενειακό, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ συν 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και εφόσον η αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Φυσικά, δεν υπάγονται στην εξαίρεση αυτή, άνεργοι που έχουν ακίνητο με τιμή ζώνης άνω των 3000 ευρώ», ανέφερε ο κος Βενιζέλος. Εξήγησε δε, πως «δεν μπορούμε να μειώσουμε τη χαμηλή επιβάρυνση των 3 ή 4 ευρώ, γιατί υπάρχει στην περίπτωση αυτή ένα τεράστιο πλήθος ιδιοκτησιών, και η λογική του συστήματος θα ανατρεπόταν πλήρως».

Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως το μέτρο του τέλους των ακινήτων, «μετά το 2012 ενσωματώνεται στο εθνικό φορολογικό σύστημα», όπου «θα έχουμε την ευκαιρία να εισάγουμε και άλλες παραμέτρους στο σύστημα, που αποτυπώνουν πλήρως την αντικειμενική και, ει δυνατόν, την αγοραία αξία της ακίνητης περιουσίας».

Η τροποποίηση της τροπολογίας, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε πως το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής απαγορεύουν αλλαγές ουσίας στο κείμενο των τροπολογιών. «Απορώ με τι θράσος έρχονται εδώ και λένε πως ο Κανονισμός απαγορεύει την βελτίωση της διάταξης», απάντησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος, ωστόσο, εξέφρασε και αντιρρήσεις στα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών για το ατελέσφορο της μείωσης των χαμηλότερων επιβαρύνσεων του τέλους.

«Ο νέος φόρος, ο έκτος στα ακίνητα, αναδεικνύει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά του υπουργού Οικονομικών», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Χ. Σταϊκούρας. «Θα αφυδατώσει πλήρως την ήδη στεγνή αγορά και θα βαθύνει και άλλο την ύφεση. Θα αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματικός, αφού, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος η περαιτέρω αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων. Καταδεικνύει την αδυναμία της κυβέρνησης να αντλήσει ισοδύναμα ποσά, όπου τα έσοδα είναι αυξημένα, από το ΕΤΑΚ του 2009 και από τον ΦΑΠ του 2010 και του 2011. Αποτελεί ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την καλπάζουσα φοροδιαφυγή και επιβεβαιώνει τον πανικό και ανακολουθία της κυβέρνησης, αφού περιλαμβάνει πολύ υψηλότερους συντελεστές από τους αρχικώς ανακοινωθέντες - εξαπλάσιους για τους αδύνατους και διπλάσιους για τα ακριβότερα ακίνητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΝΔ.

«Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία και προχωρά στην υλοποίηση ενός συνειδητού εγκλήματος σε βάρος της εργατικής τάξης, σε βάρος του λαού μας», ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Η επίσημη εκτέλεση του Προϋπολογισμού λέει πως τα φορολογικά έσοδα που συγκεντρώθηκαν, ανέρχονται στα 26,5 δισ. ευρώ, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους, στα 26,8 δισ. Για 300 εκατομμύρια γίνεται όλη αυτή η φασαρία; Αποκρύπτετε ότι το επτάμηνο αυτό, δώσαμε για εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους 31,1 δισ.».

«Ας υποθέσουμε ότι ο λαός υιοθετούσε την πρόταση του ΚΚΕ και δεν πλήρωνε. Την επομένη θα έπρεπε να εισάγουμε καύσιμα. Με τι θα πληρώναμε και ποιος θα σας έδινε πετρέλαιο;», απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Π. Οικονόμου.

«Οπλισμένη» με ένα μπουκάλι γάλα και μία φρατζόλα ψωμί κατέφθασε η Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ), για να δώσει τη δική της ανταπάντηση: «0,60 το ψωμί και το γάλα 2 ευρώ. Σε ένα χρόνο, μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 950 ευρώ μόνο γι’ αυτά».

«Ήρθε η κα Κανέλλη εδώ και στο άκρον άωτο της γελοιότητας μας εμφάνισε τη φρατζόλα, αφού έκανε το μπάνιο στην πισίνα της» παρατήρησε αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ).

Επί της ουσίας, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης, υποστήριξε πως η ρύθμιση για το τέλος ακινήτων, «δεν έχει λογική και ηθική, γιατί δεν συνδέεται με την φοροδοτική ικανότητα και δεν θέτει το ζήτημα του εισοδήματος. Σου λέει: «Μα έχεις ένα σπίτι». Κι αν δεν μου δίνει εισόδημα; Αν το χρωστάω; Δεν τον νοιάζει τον κ. υπουργό. Δεν νοιάζει την πλειοψηφία που ενδεχομένως στηρίζει το νόμο. Σου λένε, «να το πουλήσετε, για να πληρώσετε».

«Την αδυναμία σας να συμμαζέψετε το Δημόσιο θα την πληρώσει τώρα η κοινωνία; Να φύγετε τώρα από την κυβέρνηση! Σας έχει ανεχτεί ο τόπος πάρα πολύ», κατέληξε ο κος Βορίδης.

«Σχεδιασμό για μισθούς Ανατολικής Ευρώπης και τιμές Γερμανίας», διέκρινε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, εκτιμώντας πως ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, (ο μόνος που παραμένει στην ΕΛΣΤΑΤ μαζί με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων) εκτίναξε συνειδητά το έλλειμμα. «Αυτό που κάνετε είναι η μεγαλύτερη κατεδάφιση που έχει γίνει ποτέ στον τόπο», παρατήρησε ο κος Λαφαζάνης.

Αργότερα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κάνει νοικάρηδες όσους έχουν ένα κεραμίδι, με σπιτονοικοκύρη την τρόικα και την κυβέρνηση σας. Ο υπουργός Οικονομικών αρέσκεται τις τελευταίες μέρες σε μονολόγους στρατιωτικής ορολογίας. Έχετε πόλεμο με την κοινωνία, τους μισθωτούς και τους ανέργους. Ο Πρωθυπουργός μένει γαντζωμένος στην καρέκλα του, εξαφανισμένος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

«Είναι πολύ άδικο και σκληρό να καλείται το ΠΑΣΟΚ να λάβει τις αποφάσεις μόνο του - και να κρύβονται πίσω από το γεγονός ότι κάποιοι είναι στη κυβέρνηση και κάποιοι στην αντιπολίτευση», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος στη δευτερολογία του.

«Το θέμα είναι το μέλλον και η υπόσταση της χώρας. Η δημοκρατική νομιμότητα θα σώσει τη χώρα. Η πλειοψηφία της Βουλής θα σηκώσει το βάρος, θα πάρει τις αποφάσεις, το πολιτικό κόστος. Η χώρα θα σωθεί. Θα προχωρήσουμε, θα δυσαρεστήσουμε και θα πικράνουμε ανθρώπους που αγαπάμε, ανθρώπους του μόχθου, με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα - και ελπίζουμε και προσδοκούμε όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ότι αυτό που κάνουμε έχει αρχή μέση και τέλος και υπηρετεί το συμφέρον της πατρίδας και των οικογενειών, των επιχειρήσεων, των συνταξιούχων και των ανέργων». «Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πέσει. Δεν θα ταπεινωθεί και δεν θα καταρρεύσει η χώρα για 1-2 δις που πρέπει να συγκεντρώσουμε για να φτάσουμε στο στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2012» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.
Πηγή: skai.gr