Βάσεις 2019: Οι εκπλήξεις των βάσεων από τον εκπαιδευτικό Στράτο Στρατηγάκη

Για τις εκπλήξεις που επιφύλασσαν οι ανακοινώσεις των φετινών βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ μίλησε στον ΣΚΑΪ ο εκπαιδευτικός και αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης. 

«Είχαμε εκπλήξεις. Είχαμε την Ιατρική Αθήνας που έπεσε πολύ χαμηλά για πρώτη φορά στην ιστορία της. Τα παιδιά τα τσάκισαν στην Χημεία και δευτερευόντως στην Φυσική. Δεν ήταν αδιάβαστα. Ήταν δύσκολα τα θέματα», είπε ο Στράτος Στρατηγάκης. 

Στη συνέχεια έφερε ως παράδειγμα της πτώσης των βάσεων το Τμήμα Μαθηματικών της Σάμου, όπου εισέρχονται μαθητές που έγραψαν 3 στα μαθηματικά. πολύ χα  Μαθηματικό  «Στην Σάμο το Μαθηματικό είχε 7.500 μόρια. Μπήκαν παιδιά που έγραψαν μαθηματικά 3. Τώρα πως μπορεί να γίνει κάποιος μαθηματικός όταν γράφει 3 αυτό είναι μία άλλη περίπτωση», τόνισε ο εκπαιδευτικός.

Εξήγησε ότι τα μόρια για σχολές όπως των Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ αλλά και της Φιλολογίας σημείωσαν πτώση «επειδή έχει περάσει η μόδα τους». Ειδικότερα για την Φιλολογία σημείωσε ότι οι μαθητές φοβήθηκαν την ανεργία που μπορεί να συνεπάγεται το επάγγελμα του φιλολόγου. «Στα παιδαγωγικά σημειώθηκε μεγαλύτερη πτώση και στην Φιλολογία έχουμε κατακρήμνιση γιατί τα παιδιά φοβούνται την ανεργία που θα αντιμετωπίσουν», ανέφερε ο Στράτος Στρατηγάκης.

Για τα ΤΕΙ που μετατράπηκαν σε πανεπιστήμια διαπίστωσε ότι δεν προτιμήθηκαν από τους μαθητές, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν στον κόσμο το έργο που παράγουν. «Η βάση τους έμεινε καθηλωμένη στη βάση που είχαν τα ΤΕ», είπε ο εκπαιδευτικός. 

Μάλιστα σημείωσε ότι περίπου 15.000 μαθητές μένουν εκτός της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συμβούλευσε τους γονείς να δείξουν συμπαράσταση στα παιδιά τους. «Οι γονείς δεν είναι η κατάλληλη ημέρα να τους πουν ότι σου είπα να διαβάζεις και εσύ δεν διάβαζες. Τώρα τα παιδιά είναι στεναχωρημένα. Ας τους συμπαρασταθούν. Η αποτυχία είναι μία αποτυχία. Θα υπάρξουν πολλές εξετάσεις στην ζωή. Έχασες μία μάχη δεν έχασες τον πόλεμο, ανέφερε ο Στράτος Στρατηγάκης. 

Πηγή: skai.gr